Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/achtvanchaam/7028543/De-Acht-koestert-haar-wielercultuur.ece

 

De Acht van Chaam komt er weer aan

 

 

cancellara

 

Fabian Cancellara is ook van de partij

 

 

Laurens ten Dam won vorig jaar in Chaam,

Andy Schleck finishte op zijn vertrouwde tweede stek.

 

 

WIELRENNEN - Als een iemand de wonderlijke Chaamse mix van de aloude wielersport en Brabantse gezelligheid van binnenuit kent, is het Theo van der Westerlaken. Als zoon van de plaatselijke bierbrouwer, die ooit mede aan de wieg stond van het evenement, is hij opgegroeid met het bekendste wielercriterium van Nederland. “Het was traditie dat de organisatie van de Acht binnen het wielercomité op den duur overging van vader op zoon,” kijkt de 61-jarige terug op het logische begin van zijn carrière bij de Acht van Chaam. “Ik ben begonnen in 1971. Ik deed de parkeerterreinen,” zegt hij lachend. Inmiddels is hij sinds jaar en dag de secretaris van het wielercomité. “Bier en worstenbrood,” zijn voor hem nog altijd de ingrediënten die onlosmakelijk verbonden zijn met de sfeer van de koers. Samen met de koers. “Ik denk dat wij van alle Tour-criteriums de meeste wielercultuur en -historie in huis hebben. Gerrie Knetemann noemde de Acht van Chaam altijd de klassieker onder de criteriums. Toen de Amstel Gold Race nog niet bestond, waren we na het NK de tweede belangrijkste wedstrijd van het land,” zegt Van der Westerlaken vol trots. Niemand die hem zal tegenspreken. Daar waar de meeste profcriteriums pas het licht zagen in de jaren dat Joop Zoetemelk en TI Raleigh furore maakten in de Tour, stamt de Acht van Chaam uit de jaren dertig.

 

Geen koers in Nederland daarom met zoveel historie. Het is een feest om door het geschiedenisboek van de Acht te bladeren. “Mijn vader was een groot fan van Rik van Steenbergen. Die reed hier dus vaak.” De verhalen van toen zijn prachtig. Van toeschouwers die voor dag en dauw naar Chaam kwamen om gratis op het parkoers te kunnen komen. Van omwonenden die vanuit hun huizen en schuren flessen bier en worstenbrood verkochten. “Die thuisverkoop zie je bijna niet meer, maar nog wel de cultuur van het uitgebreid buiten zitten.” Hoewel de koers inmiddels ook de wetten van het moderne, grotendeels geregisseerde criterium heeft moeten aannemen, straalt Chaam nog altijd koers uit. Van de eerste vroege minuut in de ochtend tot de finale van de profs. “Wij koesteren onze wielercultuur,” zegt Van der Westerlaken. “Onze historie veel minder. We willen immers nog blijven hangen in het verleden.”

 

 

 

logo acht van chaam

 

www.8vanchaam.nl

 

 

 

Toch komt bij hem ook het ene na het andere verhaal boven als hij terugdenkt aan de tijden van Jan Janssen, Eddy Merckx, Raymond Poulidor en Joop Zoetemelk. “We hadden in de jaren zeventig de concurrentie van een wedstrijd in België, die steeds op dezelfde dag werd gehouden. Wij ‘s middags, zij ‘s avonds. Lucien van Impe had een keer een contract voor beide. Hij stapte halverwege af om op tijd bij het andere criterium te zijn. Kwam na afloop de dopingcommissaris bij ons... De logische vraag van de controleur: “Waar is Van Impe?” “Die was dus al vertrokken. Het kwam hem te staan op een schorsing van drie maanden en een boete van 3000 Zwitserse franken. Toen hij het jaar erop de Tour won en wij hem weer een contract aanboden, wilde hij eerst die 3000 franken terug hebben.” Van der Westerlaken kan er nog mee lachen. Inmiddels kan hij ook glimlachen als het mislukte experimenteren van halverwege de jaren negentig ter sprake komt. Op voorstel van Gerry van Gerwen werd geprobeerd om van de Acht van Chaam weer een echte koers te maken. Met ploegen en UCI-punten. De renners werden niet langer individueel betaald. De achterliggende gedachte: het publiek zou uitgekeken zijn op de geregisseerde shows en weer een echte koers willen zien.

 

Het werd een drie jaar durende lijdensweg. Renners staakten en renners stapten massaal af omdat alle ploegen een mannetje mee hadden in de kopgroep. “Zo gaat dat in een echte koers,” zei Adrie van der Poel. Ondertussen bleef het groot feest in de Draai van de Kaai en bij alle andere galavoorstellingen. “Ach, ja,” zegt Van der Westerlaken. “Hennie Kuiper was ploegleider bij Motorola en we hadden gehoopt dat hij in 1995 voor ons Max van Heeswijk zou uitspelen. Stuurde Lance Armstrong zijn vriend George Hincapie naar voren. Die won en niemand wist wie dat was. Armstrong was toen ook nog niet de Armstrong van na 1999. Kortom, toen waren we teleurgesteld, nu zou je willen dat je die twee op die manier in de koers kon hebben.” Van der Westerlaken gelooft niet dat de Acht van Chaam ooit nog een keer gaat proberen om er een andersoortige wedstrijd van te maken. “We hebben ingezien dat je de mensen moet geven wat ze verlangen. Dat moet je eigen ambities te boven gaan. Toen hebben we gezien dat de mensen vooral namen willen zien en volgens mij is dat nog altijd zo.” En de wielercultuur? “Die is er bij ons toch wel. Kijk maar naar het voorprogramma. Voor een nieuweling, junior of amateur is de Acht nog altijd de mooiste wedstrijd die er is om te winnen. Vanwege de sfeer en vele mensen langs de kant.”

 

 

 

Meer Acht van Chaam:

 

http://www.bndestem.nl/regio/breda/achtvanchaam/

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Acht_van_Chaam 

 

 

Zie ook:

 

Chaam in beeld

 

 

25 juli 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

29 juli 2010

 

Lees het verslag:

 

http://www.bndestem.nl/regio/breda/achtvanchaam/7046104/Acht-van-Chaam-Terpstra-wint-het-bier-ook.ece

 

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN