Bron: www.bndestem.nl

 

De adel regeerde eeuwenlang

over Zevenbergen

 

De grandeur van een aardig oud zeestadje

 

 

 

ZEVENBERGEN - De ‘hoofdstad’ van Moerdijk is vanavond

aan de beurt voor de kerncontactavond.

 

 

Doorgaans niet de drukst bezochte ontmoeting tussen college en burgers. Aan de Zevenbergenaar om het tegendeel te bewijzen. Die zit immers het dichtst bij het college, dat zetelt in hun eigen woonplaats. Ruim 14.000 ingezetenen telt het stadje, dat in 1421 door een frêle zeemeermin nog werd gewaarschuwd voor een snelle ondergang. Kort daarna kwam de voorspelling uit: het stadje aan open zee verdween bij de Elisabethsvloed daadwerkelijk. Met de Lobbekenstoren als Phoenix herrees het dorp later weer. De adel regeerde eeuwenlang over Zevenbergen: Filips de Goede, huis van Arenberg, Amalia van Solms, de prinsen van Oranje-Nassau.

 

Vooruitstrevend ontwikkelde de heerlijkheid zich niet alleen agrarisch - nog te zien aan diverse fraaie binnenboerderijen - maar ook industrieel. De legendarische Azelma was halverwege de 19e eeuw zelfs de eerste suikerfabriek van Nederland met de al even roemruchte Dikke Bertha als aan- en afvoerlijntje. Opgestuwd in de vaart der volkeren, want een spoorlijn en station volgden kort daarop. Veel grandeur raakte Zevenbergen kwijt bij de twee zware bombardementen aan begin en eind van de Tweede Wereldoorlog. Maar ook deze kwellingen kwam de ‘Zeuveberregenaer’ te boven. Zevenbergen is nog altijd een aardig stadje met in het zonlicht glanzende geveltjes aan de vaart, die een Hollands karakter hebben, een oud zeestadje, zo stond het ooit in een toeristenfolder. Met het dempen van de haven werd Zevenbergen begin jaren zeventig in haar ziel geraakt. Nu kon zelfs het zeemeerminnetje de burgers niet meer waarschuwen voor het sfeerloze stadshart dat er voor in de plaats kwam.

 

Na de oorlog breidde Zevenbergen in ras tempo uit. Eerst was er de Roodevaart met daarboven en onder aangrenzende arbeidershuizen in de Langenoord- en Lage Wipstraat. Daar stond de stellingmolen, toen nog op de rand van het dorp. Aan de zuidkant de Molen- en Doelstraat richting het oude kasteel, waarnaast de gemeente later Villa Waterloo als gemeentehuis liet inrichten. Torenveld was Zevenbergs eerste nieuwbouwwijk met een eigen winkelcentrum en scholen. Daarna volgde achter verzorgingscentrum De Westhoek Oud-Oost en in noordwestelijke richting Krooswijk met wijkcentrum De Meerenhof. De gevolgen van de grote brand, die dit centrum vijf jaar geleden trof, raken de wijk nog steeds. Met de Regenboogschool als langdurigste slachtoffer. Rond de Westrand is de ruimer gesitueerde wijk Molengors gebouwd. Bosselaar is de laatste loot aan Zevenbergs expansiedrift. De Westrand heeft nog geen noordelijk, zuidelijk of oostelijk broertje gekregen. Voor de laatste gaat de schop vóór de zomer de grond in.

 

Zevenbergen is natuurlijk meer dan een verzameling huizen. Langs de boorden wordt gesport: Virtus, Seolto, Groene Ster, Prinses Irene. Centraler liggen de culturele voorzieningen: theater De Schuur, De Borgh, de oudheidkamer. Het jongerencentrum ligt vaak net te ver buiten het stadshart, al valt dat bij de grote evenementen in De Lindonk niet te merken. Bij de watertoren ligt een aardige kinderboerderij. Grote veranderingen bij de overburen van de gemeente, waar Sancta Maria een metamorfose ondergaat en de bibliotheek verhuist. En de Zevenbergenaar? Die gelooft het allemaal wel. Aardig wanneer een bedrijf als Caldic kan verdwijnen, maar niemand zal er voor op de barricades springen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Namen in Zevenbergen:

 

 

jan boezeroen

 

Johnny Goverde, alias Jan Boezeroen, geboren Zevenbergenaar.

 

 

Met de zeven heuvels rond Rome heeft de naam Zevenbergen weinig van doen. Wel met het uit zeven landtongen of eilandjes gevormde poldergebied. Meest voorkomende familienamen: Stoop (39), Broeders (38), Mulders (31), De Jong (30), De Vos (28), Van Beers (26), Kanters (24), Smits (24), Goverde (22), Ooijen (22), Van Dongen (21), Nelemans (19), Kuijpers (18), Schouwenaars (18), Lokers (17), Santbergen (17), Van den Berg (16), Broere (15), Van Geel (15), Gelens (15), Geleijns (15), Korstsmit (15), Den Ridder (14).

 

Bekende Zevenbergenaren: Judoka Angelique Seriese, zanger Johnny Goverde alias Jan Boezeroen, Kim Sasabone (Venga Boys), staatsman Francois Vrancken, politici Jan de Wit, Emile van der Kun, Jan Smits (burgemeester Eindhoven) en Jan van Nunen, Rogerius (moeder van Erasmus), dichter Anton Korteweg, plantenkenner Emanuel Smeets, geneesheer Abraham de Bosson, jurist Combertus van der Pot. In Zevenbergen woonden schilder Vincent van Gogh, actrice Tonny Huurdeman, Jacques Herb en schrijver Anton Coolen.

 

 

Zie ook:

 

Zevenbergen in beeld

 

 

7 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN