Bron: BN-DeStem

 

De bakker bakt ze bruin

 

 Want, veel te duur

 

 

 

De prijzen voor een brood bij de bakker zijn de afgelopen tijd

op veel plaatsen boven de twee euro gestegen.

 

De NMa stelt een onderzoek in.

Wat betalen we bij de bakker tegenwoordig voor een brood?

 

 

bakker_890984b

 

 

Grote kans dat u het niet precies weet, want de broodprijs steeg de afgelopen jaren bijna bij voortduring. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek nam de prijs van een halfje bruin sinds 2006 met ruim tien procent toe. Maar dat had een reden, hielden bakkers, supermarkten en meelproducten ons voor. Door de sinds 2006 gestaag stijgende graanprijzen op de wereldmarkt kon de prijs van het brood niet achterblijven. Maar nu de graanprijzen wereldwijd alweer een tijdje aan het zakken zijn, blijft de broodprijs onverminderd hoog. Nadat Europees commissaris Marianne Fischer Boel afgelopen weekend de bakkers in de lidstaten ervan beschuldigde de prijs kunstmatig hoog te houden, kondigde de Nederlandse Mededingend Autoriteit (NMa) gisteren een onderzoek naar de prijsvorming bij brood aan.

 

“Volkomen terecht,” vindt voorzitter Hanny van Beek-van Geel van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Volgens de Zevenbergse hebben bakkers en supermarkten de afgelopen twee jaar misbruik gemaakt van de gestegen graanprijs door de prijs van brood met een onevenredig hoog percentage op te krikken. Van Beek: “Voor brood is feitelijk maar een beperkte hoeveelheid tarwe nodig. Toch zag je de gestegen graanprijzen volledig doorberekend worden aan de consument. Vele eurocenten meer dan noodzakelijk was.” De N.A.V.-voorzitter vermoedt dat de schuld echter vooral bij de grote meelproducenten in Nederland ligt. Die zouden, onder het mom van de hoge graanprijzen, te hoge prijzen berekenen aan de bakkers en supermarkten. “Ik denk dat zij er het meeste geld tussenuit halen. De bakker krijgt nu misschien wel de schuld van die hoge broodprijs, maar hij zit aan het eind van de lijn en moet het doen met de prijzen die de meelproducenten hem voorschotelen.”

 

De akkerbouwers hebben volgens Van Beek nauwelijks geprofiteerd van de hoge broodprijs. “Natuurlijk, zij hebben baat gehad bij de hoge graanprijzen. Maar, nogmaals, die staat in geen verhouding tot de broodprijzen die we in Nederland zien. Sterker nog, de graanprijzen zijn ondertussen alweer gedaald van 23 naar 18 cent per kilo. Als dit zo doorgaat, komt de prijs voor graan zelfs onder de kostprijs te liggen en wordt het voor akkerbouwers heel erg moeilijk.” Meelproducent Meneba, één van de grootste in Nederland, ontkent dat zijn bedrijf te hoge prijzen voor meel zou berekenen. Hoofd verkoop Rob van der Pal: “Onzin. De concurrentie in onze markt is zo groot. Ook al zouden we het willen, dat lukt ons niet eens. Sterker, we hebben na de nieuwe oogst de prijzen verlaagd naar zes euro per honderd kilogram meel. Teruggerekend is dat twee cent per brood.” De Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) zegt niet bang te zijn voor de uitkomsten van het onderzoek van kartelwaakhond NMa. Volgens voorzitter Rien van der Molen worden er in de ambachtelijke bakkerssector geen prijsafspraken gemaakt. “Mocht de NMa hieraan twijfelen, dan nodig ik die van harte uit hierover met ons te praten.”

 

Ondanks de dalende graanprijs ziet de NBOV weinig mogelijkheden de prijs van een brood te laten zakken, zoals eurocommissaris Fischer Boel graag ziet. Dat beaamt Mark Spaapen, produktiedirecteur bij bakkerij 't Lekker Plekske, dat negen vestigingen heeft in West-Brabant. “Zeg nooit nooit, maar ik acht de kans dat brood de komende tijd weer goedkoper wordt klein. Als je weet dat niet alleen dit jaar de lonen in onze branche met 3,5 procent stijgen, maar dat ook volgend jaar gaan doen. En je ziet tegelijkertijd dat de energiekosten maar blijven toenemen, dan is het niet zo vreemd dat de prijs van een brood op dit niveau ligt. En ik denk dat de klanten dat ook begrijpen, want echt veel klachten krijgen we niet.”

 

 

 

24 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN