Bron: www.bndestem.nl

 

De beste Brabantse asperges

komen uit Ulvenhout

 

 

http://www.cmcatering.nl/images/asperges.jpg

 

 

ULVENHOUT - De lekkerste asperges van Brabant steken de kop op in Ulvenhout, zo heeft het chique Asperge Genootschap maandagavond tijdens een al even chic diner in Vught bekendgemaakt. Deze uitverkiezing is een enorme opsteker voor Ria en Christ Vissers. Ze buigen zich al 25 jaar over het befaamde witte goud aan de Valkenburgseweg. “We doen al twintig jaar mee aan die verkiezing. Ieder jaar komt iemand van het genootschap een kilo asperges halen voor de proeverij. We hoorden er nooit meer iets van,” vertelt Ria.

 

Dit jaar verliep het scenario anders. “Op maandag werden we gebeld of we ‘s avonds naar het diner wilden komen in kasteel Maurick.” Al snel werd de reden van de invitatie duidelijk. “We kregen een mooie oorkonde en een grote bos bloemen.” De fysieke restanten van de uitverkiezing hebben een prominente plaats gekregen in de boerderijwinkel. Volgens het publiek is de oorkonde volkomen terecht aan de Valkenburgseweg terecht gekomen. “Moet je horen.” De vrouw in kwestie rolt de asperges in het kistje over elkaar. “Hoor je? Het knispert. Als de asperges knisperen, is het goed.” Volgens Christ is een top-asperge duimdik, heeft-ie een dichte kop en is de kleur helder wit. “Zo willen de consumenten hem hebben. Maar een asperge die dikker is, wat valer is van kleur en een open kop heeft, is net zo lekker. Alleen is-ie niet zo mooi.”

 

De eerste prijs is voor het Ulvenhoutse telersechtpaar min of meer uit de lucht komen vallen. “We gaan al jaren op dezelfde manier te werk. Op zich kun je als teler niet zoveel invloed uitoefenen op de kwaliteit. Ik ken mensen die zouten toevoegen, maar daar houdt het wel mee op,” legt Christ uit. De klasse-asperge ontstaat volgens hem door de wisselwerking tussen de grond en het ras. “De meeste boeren telen baklim, wij hebben avalim. Deze planten doen het heel goed in grofzandige grond zoals wij die hebben.” Volgens Ria zijn de asperges zo goed, dat een terughoudende bereidingswijze gepast is. “Deze asperges zijn boterzacht en hebben een romige smaak. Het is gewoon zonde om daar gekke dingen mee te doen.” Vijf minuten koken, vijftien minuten laten nagaren. Beetje ham en een klontje roomboter erbij. “Zo vind ik ze het lekkerste.” Het asperge-seizoen duurt nog zo’n twee maanden. “Het is nu even keihard werken. Helemaal als de zon blijft schijnen. Dit weer is geweldig voor de asperges.”

 

 

Zie ook:

 

Ulvenhout in beeld

 

 

29 april 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN