Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/7377620/Serie-De-Biesbosch-Een-landarbeider-op-zonneenergie.ece

 

De Biesbosch:

Een landarbeider op zonne-energie

 

 

biesbosch

 

De Biesbosch

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

Peeters hield zich jarenlang bezig met het vervoer

van allerlei producten in De Biesbosch, zoals suikerbieten

 

 

DRIMMELEN - De Biesbosch, wie was er niet? Rondvarend, dromend in ons eigen, kleine Nederlandse regenwoud. Nationaal park, groen lustoord, vogelparadijs. Bedijkt als graanschuur, toen visvijver van Willem van Oranje, nu een speeltuin van bestuurders. In deze BN DeStem-serie het verhaal van De Biesbosch: “Ik ben geboren in Oosterhout. Ik zat in de vijfde klas en daar kregen we in het voorjaar vrij van school om peeën te dunnen in De Biesbosch. Kroop ik daar door de vette klei met een jutezak om mijn knieën gebonden als bescherming. Wild vlees op m’n handen… man, je kon er een spijker inslaan. Tja, zodoende ben ik in De Biesbosch terechtgekomen. En… ik ben er nooit meer weggegaan.” Een terras achter een dijkhuis aan de Visserskade in Hank, weids uitzicht over een groene polder met alleen een fel kraaiende haan die ook wil meepraten. Frans Peeters (63) wijst: “Deze dijk was de zomerkade. Kwam het water hoog en stormde het, dan liep het tussen de huizen door de polder in. Dan kon je daar varen. Na 1970, toen het Haringvliet dichtging, was dat voorbij.”

 

Met niet meer dan lagere school werd Frans Peeters landarbeider bij boer Van Leijsen, die grond had in de polders Turfzakken, Moken, Noorderplaat en Moordplaat. Elke maandag vanuit de haven van Hank met de boot naar de polder: “En als de motor het niet deed, roeien. Soms deed je er een halve dag over.” Het was jaren ‘50, de tijd van de wederopbouw, van landbouwminister Mansholt die wilde dat Nederland nooit meer honger zou lijden en daarom zelfvoorzienend moest worden. Zodoende lagen er plannen om De Biesbosch in te polderen, maar toen in 1957 de Deltawet werd aangenomen, besloot de Tweede Kamer het Biesbosch-moeras te laten voor wat het was. In De Biesbosch woonden toen ongeveer vijftig boeren in boerderijen, die meestal alleen over het water te bereiken waren. De bewoners deden boodschappen en brachten hun kinderen naar scholen in Lage Zwaluwe, Drimmelen, Hank en Werkendam.

 

Hank beschikte nog over een haven, de Postsloot met aan de kop café Weterings, waar Rooie Dien de waardin was. Daar vertrokken de landarbeiders en de griendwerkers, zoals Willem van der Pluim. Willem, wiens doorleefde kop later Biesboschboeken zou sieren en die ze in Hank beter kenden als Willem van Beurtjes. De door Mansholt gepredikte schaalvergroting in de landbouw en de geplande waterspaarbekkens brachten de eerste uittocht uit De Biesbosch op gang. Op de akkers waar Frans Peeters bieten dunde, staat nu metershoog het drinkwater dat vervolgens in Rotterdam uit de kraan komt. Frans Peeters: “Ik zag het werk verminderen.” Hij kocht een ‘luxemotor,’ een solide geklonken vrachtscheepje, bouwjaar 1922 en begon met het vervoeren van bieten, hooi, stro en alles wat er maar in De Biesbosch te transporteren was.

 

In de jaren ‘70 kon Nederland zich de luxe permitteren akkers tot natuurgebieden te verklaren, zo ook in De Biesbosch. Peeters: “De natuurontwikkeling zorgde voor de tweede uittocht. En zo viel er steeds minder te transporteren.” En weer reageerde Peeters creatief en innoverend. Begin jaren ‘90 kreeg hij het idee om zelf een rondvaartboot op zonne-energie te bouwen. Dat lukte ondanks problemen met vergunningen en autoriteiten. Nu heeft Peeters een bedrijf met drie zonaangedreven ‘fluisterboten,’ milieuvriendelijker kan niet. “Ach,” zegt hij, “ik heb me steeds aangepast, net als De Biesbosch, steeds in beweging.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Park_De_Biesbosch

 

 

 

Zie ook:

 

Drimmelen in beeld

Werkendam in beeld

Hank in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

 

1 oktober 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN