Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6382636/De-binnenzee-van-Chaam.ece

 

De binnenzee van Chaam

 

ossengoor

 

Het Ossengoor in de Chaamse Bossen is nu al in oude glorie hersteld.

Staatsbosbeheer en het waterschap Brabantse Delta hebben onlangs maatregelen

genomen om het water langer vast te houden in het natuurgebied.

Dat is gelukt, het ven is volgelopen met water.

(2 stuks, wat oudere foto’s van het gebied, bron: www.voetstappen.nl)

 

 

CHAAM – “Kijk eens. Is dat een Canadees?”

 

Boswachter Marcel Douma grijpt zijn verrekijker en tuurt nog eens goed

over de enorme watervlakte in het Chaamse Bos.

 

“Jawel, Canadese ganzen.”

 

 

 

canadese ganzen

 

Canadese ganzen

 

 

“En dat in het Ossengoor. Fantastisch.”

 

Staatsbosbeheer en het waterschap Brabantse Delta zijn eind vorig jaar begonnen met het leggen van dammen in sloten en greppels in het natuurgebied. Daarmee willen ze voorkomen dat de Chaamse Bossen en omliggende beekdalen verder verdrogen. Met subsidie van de provincie proberen de twee instanties het water langer vast te houden. En dat lijkt prima te lukken. Douma: “We hadden niet verwacht dat we nu al zulke resultaten zouden zien. Het Ossengoor is helemaal volgelopen met water. Dat is natuurlijk ook te danken aan de uitzonderlijk natte periode die we in december vorig jaar hebben gehad. De maatregelen die we hebben genomen om het water vast te houden, werken goed.”

 

 

 

ossengoor-2

 

 

Het Ossengoor is een voormalige landbouwenclave aan de oostzijde van de boswachterij. Tot tien, vijftien jaar geleden graasden daar nog de koeien. Toen die weg waren, zag Staatsbosbeheer de kans schoon om het voormalige ven in oude glorie te herstellen. De mest- en fosfaatrijke bovengrond van het Ossengoor werd afgegraven. Douma: “Nu we dammen hebben opgeworpen en de sluis dicht staat, houden we het water in het gebied. Dat betekent dat we niet alleen het hemelwater langer vasthouden, maar ook dat het grondwater de kans krijgt te stijgen. We houden dat ook bij. We doen geregeld metingen.” Douma tuurt opnieuw over de enorme watervlakte, die wel iets weg heeft van een binnenzee.

 

 

 

Kraanvogel2

 

Kraanvogels

 

 

“Toen ik hier vorige week was, zag ik een koppeltje wilde eenden. Nu zijn het er honderden. Het zou me niet verbazen als volgend jaar ook kraanvogels het Ossengoor ontdekken. Dat zou helemaal prachtig zijn.” Momenteel is de waterstand in het Ossengoor het hoogst, meldt de boswachter. “Het water gaat nog ietsje zakken. Er staat nu dertig tot vijftig centimeter water. Een wateroppervlakte van wel 12 hectare, zeg maar 20 voetbalvelden groot. Ik sta hier echt te genieten.”

 

 

Zie ook:

 

Chaam in beeld

Rondje Chaamse Bossen in beeld

 

 

11 maart 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN