Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/7022697/De-boer-komt-niet-van-zijn-boerderij-af.ece

 

De boer komt maar niet

van zijn boerderij af

 

 

boerderij

 

 

Aardbeien- en boomkweker Erik Vriends is verhuisd naar een bedrijf dat meer uitbreidingsmogelijkheden biedt.

Ondanks de prachtige ligging staat zijn huis in het buitengebied van Wernhout, met 2,5 hectare grond,

kassen en schuren, als sinds november 2008 te koop.

 

én

 

 

Het duurde zeven jaar voor Etienne Schoenmakers toestemming kreeg van de gemeente

om in een boerderij in Huijbergen te gaan wonen.

 

 

Door een groeiend aanbod en dalende prijzen komt het droomhuis op het platteland dichterbij. Maar burgers kunnen niet zomaar in een boerderij gaan wonen. De ramen aan de voorkant van het huis kijken uit op het bos, door de zijramen zie je groene weilanden en akkers. Er zijn genoeg mensen die van zo’n uitzicht dromen. Toch krijgen Erik en Nicole Vriends hun huis in het buitengebied van Wernhout maar niet verkocht. Een jaar geleden zijn ze verhuisd naar een groter bedrijf, een kilometer verderop. Hun tuinderij met kassen, schuren en ruim 2,5 hectare grond staat al sinds het najaar van 2008 te koop. Op advies van de makelaar hebben ze de plastic tunnels naast het huis, waar vroeger aardbeien groeiden, al afgebroken. “Dat plastic schrok particulieren af,” verklaart makelaar Ado Vermeeren. “Het verpestte het uitzicht op de maïsakkers. Zaai er gras, heb ik geadviseerd. Dan kunnen stadsmensen zich beter voorstellen hoe hun paardje er straks zal grazen.” De afgelopen tien jaar is het aantal agrarische bedrijven in Nederland met bijna 30.000 gedaald. Veertig procent van de boeren en tuinders is momenteel ouder dan 55 jaar. Dat heeft tot gevolg dat de komende vijftien jaar nog eens 19.000 agrariërs met hun bedrijf stoppen, becijferden onderzoekers van de Universiteit Wageningen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

“Plattelandswoning de oplossing”

 

 

De problemen met voormalige boerderijen kunnen worden opgelost door ze de status van plattelandswoning te geven. Dat stelt de CDA-fractie in de Tweede Kamer voor. Een plattelandswoning maakt geen deel meer uit van een agrarisch bedrijf; ook dorpelingen en stedelingen mogen erin wonen. Boeren en tuinders in de omgeving hoeven echter niet te vrezen voor klachten over bijvoorbeeld stank- en geluidsoverlast van de nieuwe bewoners. Voor de milieuwetgeving houdt de woning namelijk een agrarische bestemming. Het begrip plattelandswoning is een initiatief van voormalig CDA-Kamerlid Ruud van Heugten, die inmiddels gedeputeerde is in Brabant.

 

Makelaars staan positief tegenover het wetsvoorstel. Makelaarsvereniging NVM hoopt dat de minister van VROM, ondanks de val van het kabinet, alsnog met een wetsvoorstel komt. “Het begrip plattelandswoning zou veel duidelijkheid scheppen,” zegt Harry Boertjes van NVM. “Makelaars lopen vaak vast omdat particulieren in een boerderij willen wonen, maar dat niet mogen zolang er een agrarische bestemming op rust.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Zie ook:

 

Wernhout in beeld

 

 

23 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count