Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/6744610/Eten-uit-de-muur-in-een-boerenschuur.ece

 

De boerderij-automaat rukt op

 

 

jaski automaten

 

www.jaski-automaten.nl

 

 

Geitenkaasjes, frisdrank, yoghurt, ijs en verse melk.

Allemaal te vinden in de automaten bij Marie-Louise Nelen.

 

 

 

De boerderij-automaat rukt op. Eerst was er alleen een bordje langs de weg; te koop: aardbeien, asperges of net wat er geteeld werd, toen kwam het boerderijwinkeltje en nu is de boerderij-automaat bezig met zijn opmars. Net als de sigarettenautomaat, de condoomautomaat en de snoepautomaat. En ook hier is het vooral een kwestie van het gemak dient de mens. Boodschappen doen op het tijdstip dat het jou uitkomt. “Er zijn dagen bij dat om half zes ‘s morgens de eerste klant stopt en om elf uur ‘s avonds de laatste,” zegt tuinder Roland Elst uit de Heischoorstraat, halverwege Klein-Zundert en Sprundel.

 

Elst heeft sinds twee jaar een automaat voor aardbeien. “Het scheelt mij een hoop tijd en voor mijn klanten is het laagdrempeliger dan dat ze achterom op het erf moeten komen. Sinds ik die automaat heb is de huisverkoop met vijftig procent gestegen.” Frank en Carolien Hereijgers uit de Polderweg in Lepelstraat hebben nog maar pas een automaat. Ook en vooral voor hun eigen gemak. “We willen op zondagmiddag ook wel eens een paar uurtjes helemaal vrij zijn. Op deze manier hoeven we niet steeds naar de schuur voor iemand die een bakje aardbeien wil kopen,” legt Carolien uit. Ze hebben het ook gedaan omdat er te veel gestolen werd. “We hebben lang volgehouden dat we mensen zelf aardbeien lieten pakken in het vertrouwen dat ze geld achter zouden laten. Dat deed niet iedereen en er waren ook mensen die één doosje betaalden en twee doosjes meenamen.” De automaat bij Hereijgers is geleverd door Jaski Automaten uit Barneveld. Jaski is drie jaar geleden begonnen met boerderij-automaten, in eerste instantie voor de verkoop van eieren.

 

Het bedrijf heeft twee type automaten voor de boerderij-verkoop: een met en een zonder koeling voor prijzen van respectievelijk 9000 en 6000 euro. Jaski zegt tot nu toe tussen de veertig en vijftig boerderijautomaten te hebben verkocht. Door heel Nederland heen. “Maar ik verwacht dat dit er snel meer worden,” zegt Diederik Bakker van Jaski. Adri en Marie-Louise Nelen van geitenboerderij Costa Kabrita uit Huijbergen zijn twee jaar geleden overgestapt op automaten en dat bevalt hun prima. “We hebben er inmiddels vier: een voor onze geitenkaasjes, een voor frisdrank, yoghurt en ijs en een waar je verse melk uit kunt tappen. En om het de mensen helemaal makkelijk te maken hebben we ook een automaat waar je papiergeld kunt wisselen,” vertelt Marie-Louise. Hun besluit om automaten aan te schaffen had verschillende redenen. “Onder andere omdat we merkten dat mensen er steeds minder moeite voor wilden doen om bij ons achterom te komen. Sinds we die automaten hebben is onze omzet weer omhoog gevlogen.”

 

Ze hebben één keer te maken gehad met diefstal. Of eigenlijk was het meer vandalisme. “Toen zijn op een zaterdagavond eieren uit een automaat gehaald, die vervolgens kapot gegooid werden tegen het bejaardenhuis. Op advies van de politie hebben we toen wel een bewakingscamera opgehangen en, laat ik het afkloppen: sindsdien hebben we nooit meer last gehad van diefstal of vandalisme.” Pluimveehouder Wim van Hooijdonk heeft bij de oprit naar zijn bedrijf aan de Weg naar Wouw tussen Huijbergen en Wouwse Plantage wel een opvallend bord staan met een verwijzing naar zijn eierautomaat, maar dat is geen echte. Het is een koelvitrine waarvan je de deur gewoon kunt openen. Van Hooijdonk: “Wij vertrouwen erop dat mensen uit eigen beweging betalen. En geloof het of niet, in al die drie jaar dat we het zo doen, zijn we nog nooit een cent te kort gekomen. Al denk ik wel dat het scheelt dat onze automaat op het erf staat. Als hij langs de weg zou staan, was het misschien anders. Ik maak wel altijd regelmatig het centenbakje leeg, op wat wisselgeld na. Je moet de kat niet op het spek binden.” Van Hooijdonk heeft wel overwogen om een echte automaat aan de straat te zetten. “Maar ik schrok van de prijs: minimaal zesduizend euro. Dan moeten we wel heel veel meer eieren verkopen om er meer aan over te houden dan nu.”

 

 

 

27 mei 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN