Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6097242/Boerenstand-blijft-altijd-bestaan.ece

 

logo zlto

 

De boerenstand

zal altijd blijven bestaan”

 

 omgeving baarle nassau

 

 

De agrariërs hebben het de laatste jaren niet makkelijk. Gekkekoeienziekte, mond-en-klauwzeer, varkenspest en nu de Q-koorts. Toch zit de sector niet bij de pakken neer. De ZLTO afdeling Baarle-Nassau/Ulicoten heeft zelfs een mooi feestje te vieren. “Onze afdeling bestaat precies tien jaar. Tel daar de negentig jaar van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond in Baarle-Nassau bij en we komen uit op honderd jaar. Die honderd jaar agrarische belangenbehartiging is reden voor een ZLTO-feestdag op dinsdag 19 januari op landgoed Schaluinen,” vertellen voorzitter Piet Jansens, vice-voorzitter Remi Tuijtelaars en Jan Bruurs van de werkgroep die het ZLTO-feest voorbereidt.

 

Tuijtelaars houdt een slag om de arm over de juiste datering. “We weten namelijk niet precies wanneer de NCB-afdeling in Baarle officieel is begonnen. Dat komt omdat tijdens de oorlog veel papierwerk verloren is gegaan. Ja, vernietigd. Daarmee werd voorkomen dat de notulen in handen van de Duitsers zouden komen. Het is jammer dat er zo weinig informatie is overgebleven. Toch proberen we een boekwerkje te maken met honderd jaar agrarische bedrijvigheid in Baarle en Ulicoten. Als we dat boekje nu niet maken, komt er nooit meer iets van terecht en dat zou zonde zijn.” Jansens lepelt moeiteloos alle feitjes op over de vroegere NCB. “De NCB werd in 1896 opgericht. En dat was te danken aan pater Van den Elsen die vanuit Heeswijk-Dinther iets wilde doen aan de grote armoede onder de boeren. Hij pleitte voor meer samenwerking tussen de boeren. Ze moesten zich organiseren. Vanuit Oost-Brabant breidde het gedachtegoed zich als een olievlek uit over heel Brabant, dus ook naar Baarle en Ulicoten.”

 

Inmiddels is de NCB allang opgegaan in de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), die tegenwoordig de belangen van de boeren behartigt. Tuytelaars: “We zijn nog steeds een springlevende organisatie. Het ledenaantal zakt weliswaar. In 1995 telden we 237 leden. Inmiddels zitten we op 180. Van die leden zijn er 120 nog actief binnen de organisatie.” Dat het ledenaantal zakt is niet verwonderlijk. Jansens: “Veel kleinere boerenbedrijven stoppen. Vaak noodgedwongen. De schaalvergroting zet onverminderd door.” De drie heren denken niet aan stoppen. Ze hebben zelfs al voor nazaat gezorgd voor hun bedrijven. Tuijtelaars: “Het is zo’n mooi beroep. De boerenstand blijft altijd bestaan.” Dat geldt ook voor de ZLTO-afdeling Baarle-Nassau/Ulicoten. Bruurs: “Er spelen nog genoeg zaken, zoals het bestemmingsplan buitengebied en de afwikkeling van de landinrichting. We blijven de agrarische belangen behartigen.”

 

 

Zie ook:

 

Baarle-Nassau in beeld

Ulicoten in beeld

 

 

16 januari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count