Bron: www.bndestem.nl

 

“De dood hoort bij het leven”

 

 

FIJNAART - Wat wil je eigenlijk... bij je laatste afscheid?

Dat is de titel van het voorzorgboekje dat Claudia van Tiggelen heeft geschreven.

 

Een boekje dat bij iedereen thuis in een geheim laatje

of bij de verzekeringspapieren zou moeten liggen, meent Claudia.

 

 

“Er is zo veel nazorg voor nabestaanden, maar er is geen voorzorg. Mensen moeten van tevoren vastleggen wat ze willen als ze er niet meer zijn. Dat kan veel leed voorkomen.” Claudia spreekt uit ervaring. Haar vriend kreeg twee jaar geleden een hartinfarct en overleed na twee weken coma. Ze kwam voor veel problemen te staan omdat er niets op papier was geregeld. Mensen willen liever niet nadenken over de dood, maar zouden dat wel moeten doen, is haar overtuiging. “Wat zou het fijn zijn,” schrijft ze op de eerste pagina van haar boekje, “als we er net zo over zouden kunnen praten als over bijvoorbeeld een zwangerschap, een geboorte, een schoolkeuze, een beroep of gezin, over dingen dus die bij het leven horen.”

 

Claudia neemt het vooral zichzelf kwalijk dat ze niets geregeld had. “Terwijl mijn vriend als steenhouwer bijna dagelijks mensen sprak die een grafmonument kwamen uitzoeken. Dat vonden ze bijna allemaal moeilijk. Ze hoopten het goede te doen voor de overledene.” Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk van de laatste wensen van de overledene in vervulling gaan heeft Claudia het boekje geschreven. Het is een soort handleiding die duidelijk maakt waar je allemaal aan moet denken. In het boekje is ruimte om je eigen wensen op te schrijven. Wat Claudia betreft zou iedereen zo’n boekje moeten invullen en koesteren. “Ik wil niet dat anderen overkomt wat mij is overkomen. Ik heb niet goed voor mezelf gezorgd. Ik wil dat anderen dat wel doen.” Ze wil zo veel mogelijk mensen bereiken, jong en oud. Daarom gaat ze ook lezingen geven. “Eetbare lezingen,” zegt ze zelf. “Het is een zwaar onderwerp waar luchtig over gepraat mag worden.” De eerste lezing is dinsdag 3 maart vanaf 19.00 uur in woonzorgcomplex De Egelantier in Roosendaal.

 

“Wat wil je eigenlijk... bij je laatste afscheid,” Claudia van Tiggelen. Te koop voor 8,50 euro via: www.falstaffmedia.nl

 

 

Zie ook:

 

Fijnaart in beeld

 

 

 

28 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN