Bron: BN-DeStem

 

De economie trekt altijd weer aan

 

“Als de wind draait, moet je de koers aanpassen”

 

 

frijdal

 

Het mag dan nu even slecht gaan, de economie trekt altijd weer aan,

zo zegt IKE-voorzitter Chris Frijdal stellig.

 

 

 

Ligt u als voorzitter van de Industriële Kring Etten-Leur wel eens wakker van de huidige recessie?

 

“Nee, ik slaap goed. Ik ben een optimistisch mens. Het komt weer goed, misschien sneller dan we denken.”

 

Verklaar uzelf nader.

 

“Ik ben ervan overtuigd dat een mens of bedrijf elk redelijk doel dat hij zich stelt, kan realiseren. Die wetenschap, in combinatie met het historische gegeven dat na elk economisch dal weer een top volgt, geeft me zekerheid dat het goed komt.”

 

Ook in Etten-Leur?

 

“Zeker in Etten-Leur. We hebben hier een prachtig industrieterrein, Vosdonk, dat door zijn grote diversiteit aan bedrijven tegen een stootje kan. De industriële regio rond Eindhoven, die helemaal afhankelijk is van tv’s, is bijvoorbeeld veel kwetsbaarder. Let wel: het gaat nu economisch slecht, heel slecht. En ook op Vosdonk zijn er bedrijven die lijden. Maar daar staat tegenover dat er ook bedrijven zijn die het nu juist heel goed doen, die de hele wereld afstruinen om hun vacatures gevuld te krijgen.”

 

Kunt u voorbeelden noemen?

 

“Als het om ondernemingen gaat die het moeilijk hebben liever niet, want die wil ik geen extra schade berokkenen door hun naam te noemen. Maar de recessie geeft met name kleine, service gerichte bedrijven kansen om zich te onderscheiden, om op te bloeien. Vroeger moesten zij opboksen tegen de grote landelijke jongens, maar nu zoeken veel klanten het liever dichtbij huis, lekker persoonlijk.”

 

Een voorbeeld?

 

“Isolatiematerialen verkopen nu goed. Naar het schijnt zijn er heel wat Duitsers werkloos geworden die hun tijd nuttig willen besteden en hun huis zelf gaan isoleren. Neem ook Centrafarm, inpakker van medicijnen. Draait prima. Maar ja, wat wil je, met al die mensen die hoofdpijn hebben van de crisis, ha ha.”

 

De recessie biedt bedrijven in Etten-Leur dus ook kansen?

 

“Zeker weten. Soms is de beste verdediging de aanval. Ik ken hier een bedrijf dat gereedschappen levert aan de industrie. Nou, dat gaat nu niet zo goed. Maar wat doet de eigenaar? Hij neemt twee extra verkopers in dienst. Hij ziet kansen en wil sterker uit de strijd komen.”

 

Dat is toch eerder uitzondering dan regel?

 

“Natuurlijk lukt dit niet als je bedrijf keihard door de markt wordt getroffen. Dan heb je het heel zwaar. Maar we moeten ons ook niet te veel ellende aanpraten. Als het kan, maak dan van de gelegenheid gebruik en ruim je bedrijf bijvoorbeeld eens goed op, licht het door en verzorg extra opleidingen voor het personeel. Veel ondernemers drijven de bezuinigingen nu te ver door. Die komen in de problemen als het straks weer goed gaat.”

 

U bent er wel erg zeker van dat de economie weer zal aantrekken?

 

“Economie, zo blijkt eens te meer, is vooral een kwestie van psychologie. Die rare Amerikanen hebben de boel nu even goed in de war geschopt. Maar als de overheid de investeringskraan open draait en de bedrijven stimuleert, komt het goed. We gaan heus weer consumeren. Mensen die nu de aankoop van hun caravan uitstellen, kopen hem volgend jaar wel. Dat geld zit in hun zakken en moet een keer rollen. Ik verwacht zelfs een hausse. Daarbij kopen wat mij betreft inwoners van Etten-Leur hun kleding gewoon in Etten-Leur en niet in Antwerpen of zo. Het hemd mag in crisistijd best eventjes nader zijn dan de rok.”

 

Krijgt uw industriële kring in deze tijden van economische neergang een diepere betekenis?

 

“Het is niet zo dat we nu speciale praatgroepen hebben voor bedrijven die in moeilijkheden verkeren of zo. Dat is niet onze taak. De kring is behalve een belangenbehartiger bij bijvoorbeeld de overheid vooral een werkgeversnetwerk waarbinnen de aangesloten leden gemakkelijk sociaal en professioneel contact hebben.”

 

Hoe verlopen die contacten?

 

“We zijn een heel enthousiaste club met ruim 130 leden. Elke maand komen we bij elkaar op bedrijfsbezoek bij een van de leden. Meestal zijn we dan met zestig tot zeventig man: rondleiding, presentatie, natje en droogje. Heel gezellig.”

 

U heeft lange tijd in Etten-Leur gewoond. Wat vindt u van de plaats?

 

“Een heerlijke plek om te wonen en werken, goede voorzieningen. Met Hans van Agt had de gemeente een goede, industrie-minded burgemeester.”

 

Als ras-optimist bent u vast en zeker ook voorstander van uitbreiding van het industrieterrein in Etten-Leur?

 

“Nou en of. Ik stel tegenstanders graag een tegenvraag: Etten-Leur blijft groeien. Waar wilt u dat u kinderen straks gaan werken? Maar natuurlijk: we moeten zoeken naar een evenwicht tussen wonen, natuur en werken. Dat lukt hier.”

 

Weer die zekerheid, die overtuiging dat het allemaal goed komt. Waar komt dat toch vandaan?

 

“Misschien wel uit de zeilsport. Zeilen is mijn grootste hobby. In 1975 ben ik wereldkampioen in de Vaurien-klasse geworden, nu zeil ik Star-klasse. Samen met fokkenist Rob Elders ben ik vorig jaar in Hongarije nog dertiende geworden op het WK.”

 

Wat maakt zeilen zo bijzonder voor u?

 

“Zeilen is eigenlijk een compleet a-sociale sport. Als ik meedoe aan wedstrijden in Europa, ben ik een heel weekeinde van huis. Maar ik heb ook veel geleerd in die sport. Je bent van alles tegelijkertijd: tacticus, meteoroloog, monteur, aerodynamicus en fysiek sportman. Net als in het bedrijfsleven werk je in een heel dynamische, voortdurend veranderende omgeving. Ik heb aan het zeilen een heel actuele lijfspreuk overgehouden. Die staat nu op mijn visitekaartje: “Als de wind draait, moet je de koers aanpassen.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Wie is Chris Frijdal?

 

Chris Frijdal (55) is voorzitter van de Industriële Kring Etten-Leur. Hij is interim manager bij zijn oude werkgever Gamko. Frijdal is geboren in Amsterdam en volgde de opleiding werktuigbouwkunde aan de hts. Hij is getrouwd met Hermiene en heeft twee dochters van 23, een tweeling. Hij woont in Effen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

 

19 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN