Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/5883649/De-eerste-steen-komt-boven.ece

 

“De eerste steen komt boven...”

 

 

René Konings: “Met het boekje over gevelstenen in de hand kun je een wandeling door Etten-Leur maken.”

 

 

image012

 

Toegangspoort tot het Sint Paulushofje aan de Markt in Etten-Leur

(Foto: Kees Wittenbols – 6 april 2009)

 

 

ETTEN-LEUR - Boven de poort van het Paulushofje aan de Markt is wellicht de fraaiste gevelsteen van Etten-Leur te zien: het rijk gedecoreerde wapen van de familie Uten Houte. Daaronder staat, eveneens in steen gehouwen, waarvoor Joost de Nobelaer de huisjes aan het hofje heeft laten optrekken, “tot gebruyk van dertien arme vrouwen.” Onder de titel “De eerste steen komt boven...” heeft René Konings (64) samen met andere leden van heemkundekring Jan uten Houte een boekje samengesteld over de plaatselijke gevelstenen. Een delegatie van de kring heeft gistermorgen het eerste exemplaar aangeboden aan wethouder Jan van Hal (CDA) van Cultuur.

 

Konings, die 36 jaar bij de gemeente heeft gewerkt, vindt de gevelsteen met het familiewapen van Rynier Pybus d’Adama en diens echtgenote Maria van den Broeck de allerfraaiste. Dat veelkleurige alliantiewapen is te zien op de binnenplaats van Huize Adama ofwel het ‘hart’ van het voormalige klooster van de zusters van Etten aan de Bisschopsmolenstraat. De gevelstenen van Paulushofje en Huize Adama vormen een uitzondering op de regel. “Want spectaculair is het hier niet,” zegt Konings, “Etten-Leur is nu eenmaal nooit zo’n heel rijke gemeente geweest.”

 

Foto’s en beschrijvingen van circa tachtig exemplaren zijn in de 84 bladzijden tellende bundel opgenomen. Daaronder ook de gevelstenen die in het Streekmuseum aan het Paulushofje zijn te bezichtigen. Op een daarvan staat te lezen: “Hier woonde Vincent van Gogh april - december 1881.” In feite is het een gedenkteken, dat van een monumentje aan de Roosendaalseweg afkomstig is. Dat stond weer op de plaats waar in 1904 de pastorie van de hervormde kerk is gesloopt, ofwel het huis waar Van Gogh in 1881 bij zijn ouders logeerde. Spectaculair of niet, gevelstenen duiden de historie. “Het boekje is eigenlijk een oproep eens met andere ogen naar die stenen te kijken. Met het boekje in de hand kun je een wandeling door Etten-Leur maken,” licht Konings toe. Heemkundekringleden krijgen “De eerste steen komt boven...” ‘vanzelf’ in de bus. Bij Bruna aan het Van Bergenplein en Plantage in het overdekte winkelcentrum is het voor 7,95 euro te koop.

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

1 december 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count