Bron: www.bndestem.nl

 

De familie van Hooijdonk uit Ulvenhout

 

Vader legde basis voor familie-imperium

 

 

Van Hooijdonk is een bekende naam in Ulvenhout.

 

 

Cornelis van Hooijdonk begon er in 1916 als ondernemer. Samen met zijn vrouw Maria Claasen nam hij de winkel van zijn schoonouders over, op de hoek (huidige) Annevillelaan-Dorpstraat.

 

 

image079

 

Hoek: Annevillelaan-Dorpstraat - Ulvenhout

(Foto: Kees Wittenbols – 28 juli 2008)

 

 

Hij kocht een aantal panden in de omgeving en legde zo de basis voor een Hooijdonk-imperium dat zijn kinderen voortzetten. Zeven van de negen werden ook zelfstandig ondernemer. De meisjes trokken weg uit Ulvenhout, maar de vijf zonen bleven er. Zoon Jan vertelt dat vanuit de winkel de commerciële activiteiten van de familie werden uitgebreid. “Mijn ouders begonnen in de zaak van onze opa en oma. Toen mijn moeder in 1929 van mij in het kraambed lag, kocht mijn vader een taxi.” Jans oudere broer Sjef (1925) en jongere broer Wim (1932) vullen aan dat er op een gegeven moment drie taxi's waren. Wim: “In de oorlog liep de verkoop van textiel terug en we gingen ook kruidenierswaren verkopen.” Sjef vertelt dat er ook een benzinepomp was. “En daar ging het bijna mis mee. In de peeëntijd, op de verjaardag van ons Zus, oktober ‘55 of ‘56, reed Van Raak uit Chaam met suikerbieten. Hij kwam leeg terug van Breda en bij ons voor breekt bij zijn voorwiel iets af, dat gaat tegen de pompen en alles vliegt in brand. Gelukkig kwam er een vrachtwagen zand langs zodat de brand snel gedoofd kon worden.”

 

De kinderen werden ouder en gingen op eigen benen staan. Oudste broer Gerrit nam de garage over en bouwde een nieuw pand. Nu is die garage nog het enige overgebleven Van Hooijdonk-bedrijf, inmiddels in handen van Gerrits zoon Kees. Janus nam het taxibedrijf over. Jan ging verder met de kruidenierswinkel. Hij breidde het winkeltje uit met een supermarkt. Later sloot hij de supermarkt en begon hij in het oude hoekwinkeltje een sigaren- en tijdschriftenwinkel. Wim opende in een van de panden van zijn vader een dierenspeciaalzaak. Daarnaast reed hij enkele jaren taxi tot hij een autorijschool opende. Zo waren vier van de vijf broers zelfstandigen geworden. Sjef had geen ambities in die richting, bleef wel in de buurt wonen en kwam in dienst bij broer Gerrit. Jarenlang stond hij aan de benzinepomp. “Als ik werd afgelost was mijn werk gedaan. Mijn broers waren nooit klaar.”

 

Inmiddels zijn Gerrit en Janus overleden en Jan en Wim vertrokken onlangs uit Ulvenhout. Zij verkochten hun panden. “Dat zou onze vader heel erg hebben gevonden. Hij wilde alles in de familie houden,” vertelt Wim. Vader was trots op zijn kinderen. Vanuit zijn huis aan de Dorpstraat hield hij ze in de gaten, zonder zich ooit met hun zaken te bemoeien. Wel had hij zijn privileges. Nadat Jan verbouwd had tot supermarkt, was het gedaan met het ‘opschrijven.’ “Tot dan kon iedereen de hele week boodschappen halen of laten brengen en deze laten noteren in een boekje. Eenmaal per week werd betaald. Maar voortaan moesten de mensen meteen betalen. Zo niet mijn vader. Hij bleef met zijn boekje komen. Dat heeft hij tot zijn dood op 91-jarige leeftijd volgehouden.”

 

Vader Van Hooijdonk legde de grondslag voor het imperium door veel verschillende activiteiten te ontplooien. Deze vulden elkaar aan. Wim: “Met onze taxi's reden we op zondag tussen Ulvenhout en het buitengebied. We brachten mensen naar de kerk. Na afloop kwamen ze bij ons koffie drinken, boodschappen doen en de boodschappen van de hele week betalen. Daarna brachten wij ze weer naar huis en dat voor een kwartje.”

 

Van Hooijdonk deed nog meer voor de klanten. Wim: “Tijdens de Tour de France hingen wij dagelijks de uitslagen voor het raam. Heel Ulvenhout liep uit om deze te bekijken.” Sjef vult aan: “Toen Wim van Est de gele trui veroverde, maakten wij grote borden waarmee we langs de weg stonden om de passerende Belgen te jennen.” Jan kent nog een staaltje klantenbinding: “Tussen de middag zaten bij ons vaak tien, twaalf schoolkinderen aan de tafel. Zij woonden te ver weg om thuis te eten.” Van Hooijdonk deed dus ook aan buitenschoolse opvang. “Ja,” zegt Wim: “Onze pa was zijn tijd ver vooruit.”

 

 

Zie ook:

 

Ulvenhout in beeld

 

 

 

10 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN