Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/5174449/De-fuchsia-is-een-ouderwetse-plant.ece

 

De fuchsia is een ouderwetse plant

 

 

Bestand:Fuchsia X Hybrida1.jpg

 

Foto’s uit Wikipedia.

 

 

Jos Verwijmeren toont zijn fuchsia’s.

Hij is dagelijks zo’n anderhalf uur bezig met water

geven en uitgebloeide bloemetjes plukken.

 

 

PRINSENBEEK - De achtertuin van Jos Verwijmeren (68 ) aan de Vliet in Prinsenbeek is één bloemenzee. De vele hangende fuchsia’s, kuipplanten en petunia’s vormen een sprookjesachtig decor. Alle paadjes aangeharkt, nergens een verwelkt blaadje te bespeuren. En dan te bedenken dat volgende week deze uitbundige tuin zo goed als leeg is. Dan verhuist de voorzitter, net als veel leden van regio 23 van de Nederlandse Kring van Fuchsia Vrienden, zijn mooiste exemplaren naar een tuin aan de Leursebaan in Breda. Dit voor een grote fuchsiashow ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de kring. Op deze show zullen zeker 500, van de 4.000 verschillende soorten in Nederland, te zien zijn. De meeste fuchsia’s van de Bekenaar gaan mee naar de show; ze zien er dan ook schitterend uit zo in hun eerste bloei.

 

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Fuchsia_X_Hybrida2.jpg

 

 

“Mijn planten staan beschut,” verklaart hij.

“Bij sommige liefhebbers komen ze dit jaar moeilijker in bloei.

De nachten zijn tot nu toe vrij koud geweest.”

 

 

Bestand:Fuchsia 25-05-06 (55).JPG

 

 

Hij beseft dat de bellenplant, zoals de fuchsia ook wordt genoemd, vooral de oudere generatie nog trekt. De leden van de vereniging zijn ook tussen de 50 en 90 jaar. “Het is een ouderwetse plant. Er gaat zoveel tijd zitten in het water geven en uitgebloeide bloemetjes plukken.” Zelf is hij hiermee dagelijks zeker anderhalf uur bezig, maar dat heeft hij er graag voor over. Echt alles vindt hij mooi aan de plant, de grote verscheidenheid aan modellen en de eindeloze combinatiemogelijkheden. Toch heeft ook hij zijn voorkeur. Aan het eind van de zomer doet hij de grote planten altijd weg. Die passen in de winter niet allemaal in het kasje. Van die exemplaren bewaart hij ook geen stekken.

 

 

 

Fuchsia magellanica

 

 

De regiovoorzitter verwacht heel veel belangstelling voor de show in de 5000 vierkante meter grote tuin. Hij rekent op zo’n 5000 bezoekers uit de hele regio, van Zeeland tot aan Tilburg. Als bijzonderheid noemt hij nog het mooie ijzersmeedwerk. De installaties waaraan de planten komen te hangen zijn ooit door verenigingsleden zelf gemaakt voor een tentoonstelling op landgoed Bouvigne. “Dit zijn ware kunstwerken.” VVV-directrice Marlice Dreessen opent de Fuchsiashow op donderdagavond. Van 3 tot en met 5 juli is publiek tussen 10.00 en 20.00 uur welkom aan de Leursebaan 272 in Breda. De entree bedraagt twee euro en kinderen mogen gratis naar binnen. Er is gratis parkeergelegenheid tegenover het terrein.

 

 

 

Zie ook:

 

Prinsenbeek in beeld

 

 

27 juni 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN