Bron: www.bndestem.nl

 

“De gekste smoesjes

om dier te laten afmaken”

 

 

NISPEN - Els Adams heeft altijd een heilig respect gehad voor alles dat leeft.

 

 

Als kind haalde ze al verzwakte of verstoten dieren van de straat. “Ik ging me al snel inzetten voor de wereldwijde organisatie World Society for the Protection of Animals,” vertelt de voorzitter van de stichting Dier en Project. “Hierbij richtte ik me vooral tegen het experimenteren op mensapen.” Nu worden verschillende projecten ter bevordering van het dierenwelzijn in de hele wereld mede gefinancierd uit de opbrengst van boeken en publicaties van Adams. “Ik schrijf populair wetenschappelijke werken die het dierenwelzijn in het algemeen bevorderen en in het bijzonder die van proefdieren,” vertelt de dierenliefhebster. Vol geestdrift zegt ze dat haar publicaties er mede voor gezorgd hebben dat er geen experimenten meer zijn met chimpansees. “Terwijl Nederland toch tot de landen behoorde waar op grote schaal geëxperimenteerd werd op mensapen. Ik vind dat er een algemene databank moet komen waarop alle resultaten van dierproeven bekend gemaakt worden. Zodat iedere proef niet steeds opnieuw gedaan wordt in een ander of concurrerend laboratorium. Het is een illusie te denken dat we zonder proefdieren kunnen. Maar het moet met een minimum aan proefdieren gebeuren.”

 

Adams is voor vriendelijk actie voeren. “Ik zie geen heil in het bevrijden van nertsen of proefdieren. Daar maak je het zelfs alleen maar erger door want er komen nieuwe dieren voor in de plaats.” Adams schrijft haar publicaties ‘s nachts. Overdag heeft ze het te druk met de opvang van honden, katten en paarden die letterlijk ten dode waren opgeschreven. Thuis aan de Dennenstraat heeft ze belangeloos een particulier dierenopvangcentrum gebouwd. Daar biedt ze momenteel zestien honden, 54 katten en tien paarden een warm onderdak. Het is een compleet verzorgd dierenvakantieverblijf met voor ieder dier een opvallend schoon kamertje compleet met bank, verwarming, tapijt en bed. Misschien is de benaming psychiatrisch dierenziekenhuis beter op haar plaats, want veel van de dieren die via dierenartsen uit het hele land bij Adams worden gebracht, zijn zwaar getraumatiseerd. “Het zijn allemaal dieren die naar de dierenarts werden gebracht om te worden afgemaakt. Vaak zijn het ooit impulsaankopen geweest. Later verzinnen mensen de gekste smoesjes om het dier te laten afmaken.”

 

Adams schiet in de lach: “Ik heb hier zelfs een anti-sekskat. Die moest dood omdat hij volgens de eigenaresse zo boos keek. Haar vriend kon daardoor geen erectie krijgen.” De dierenvriendin probeert de dieren weer ‘huiskamerproof’ te maken.

 

 

Zie ook:

 

Nispen in beeld

 

 

 

19 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN