Bron: www.bndestem.nl

 

De hand van de meester

in het werk van de leerling?

 

Speuren naar de hand van de meester

 

silawanebessy

 

Werk van Lucas Silawanebessy

(Foto: www.bthecity.com) 

 

 

BREDA - Het is een interessante vraag. Als een cursist al jaren schilderlessen volgt bij dezelfde docent, zie je dan de hand van de meester in het werk van de leerling? “Die vraag wilde ik graag onderzoeken,” zegt beeldend kunstenaar Lucas Silawanebessy. Silawanebessy geeft zelf teken- en schilderlessen aan de Nieuwe Veste. En ook hij heeft enkele cursisten die hij al jaren begeleidt.

 

“Ik stapte naar andere beeldend kunstenaars die lesgeven.” In Roosendaal, Waalwijk, Tilburg. Aan de Kleine Tiki in Breda. “Acht docenten uit de hele regio heb ik benaderd. Kunstenaars die zelf vaak exposeren in galeries en musea.” Zij nodigden op hun beurt ieder één cursist uit om samen deel te nemen aan een speciale expositie. Het resultaat is tot en met 14 februari te zien in Lokaal 01. Tijdens ‘het oog - de meester.’ Expositie met als ondertitel “iets wat groen is, is niet per se gras.” Vrij naar Matisse. “Het slaat op het kijken,” zegt Silawanebessy. Wezenlijk voor de kunst. Zien, observeren.

 

De werken in Lokaal 01 zijn divers van aard, van stijl, van discipline. Keramiek, fotografie, beeldhouwkunst, grafiek, schilderijen. Het hangt en staat er. Niet: de leerling naast de leraar. En dat maakt dat niet onmiddellijk is af te leiden wat het antwoord is op de vraag of de leerling nou echt is beïnvloed door zijn docent. Tot het lijstje erbij wordt gepakt. En dan? “Dan zie je dat er geen sprake is van beïnvloeding,” zegt Silawanebessy. Dat past bij onze cultuur, zegt hij. “In landen als Duitsland zie je dat een docent meer op een voetstuk staat. Daar is het gebruikelijker dat een leermeester samen met zijn leerling exposeert.” Zo laat hij zien hoe hij het stokje doorgeeft.

 

“Nederland is individualistischer. De docent reikt zijn kennis aan, zijn technische kunde, maar gunt het zijn leerling om een eigen idioom, een eigen handschrift te ontwikkelen. Zichzelf uit te drukken.” Dat is te zien in Lokaal 01. De invloed van de docent is zelden terug te vinden in het werk van zijn leerling. Wat wel goed is te zien is dat die directe invloed misschien ontbreekt, maar dat vrijwel alle beeldend kunstenaars, zowel docent als cursist, teruggrijpen op thema’s en werken die in de loop der eeuwen ergens zijn gemaakt. Zo ontwikkelt de kunst zich tot op de dag van vandaag verder. Borduurt het voort op dat wat ooit in de kunst werd bedacht. Al was het niet door de eigen docent.

 

 

Zie ook:

 

 

9 februari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN