Bron: www.bndestem.nl

 

De Havendagen op de Leur komen eraan

 

Schipper: “De rust die hier van uitgaat…”

 

 

ETTEN-LEUR - Varen is het mooiste wat er is, meent Charles Fernim (61).

 

Hij woont in Spijkenisse, maar als het even kan,

is hij op zijn boot in de Leurse Haven te vinden.

 

 

 

“Op het water word je door niemand gestoord. Je kunt helemaal jezelf zijn. Nee, eenzaam is het beslist niet. Je doet juist een hoop kennissen op.” Fernims boot is een motorsailer van ruim acht meter lang. De Cape Horn ligt afgemeerd aan de Geerkade. De schipper is bezig de mast te lakken. “Vier jaar geleden zat ik bij Ton Stoop van Paviljoen De Turfvaart op het terras. Ik heb nogal wat kennissen in Etten-Leur en Rijsbergen, zodoende kom ik hier geregeld. Toen zag ik deze boot liggen. Die was volledig verwaarloosd, zonder dekzeilen, alles open en bloot.” Het is een gigantische klus geweest om de boot op te knappen, zegt Fernim. “Ik heb de romp helemaal kaal moeten maken. Vorig jaar hebben we de motor gereviseerd in Oudenbosch. Het is een diesel uit 1955. Die motoren zijn vijf jaar in productie geweest. Ik schat dat de boot van rond 1960 is, maar dat weet ik niet precies. Het is een origineel jacht. Je kunt hem alleen zeilen. En dat doe ik dan ook.”

 

 

 

image015

 

De Geerkade – Leur

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

Fernim heeft de kost verdiend bij een internationaal computerbedrijf in Amsterdam en is sinds een paar jaar met vut. Hij vertelt dat hij als kind al op het water was te vinden. “Ik heb ook veel aan wedstrijdzeilen gedaan.” In de Leurse Haven heeft hij zijn vaste ligplaats. Op de achtersteven van de motorsailer staat dan ook “Etten-Leur” te lezen. “Dat moet van de verzekering, waterpolitie en eigenaar van de jachthaven. Het is verplicht.” Het bevalt hem prima in Leur. “De rust die ervan uitgaat. De mensen groeten je. En ze passen op je boot. Ze zijn heel vriendelijk en dat is echt hartstikke leuk. Met Pinksteren zijn hier weer de havendagen. Dan ligt het hier vol boten en dat vindt iedereen gezellig. Het hangt een beetje van het weer af, maar meestal is het enorm druk.”

 

Voor de havendagen vaart Fernim Leur zeker niet uit. Al was het alleen maar om al die bekenden van vorige afleveringen weer eens te ontmoeten. Na Pinksteren vertrekt hij. Via Oudenbosch gaat het naar Willemstad, het Brielse Meer, Gouda, Utrecht, Amsterdam, het IJsselmeer en misschien ook nog wel naar Texel en Terschelling. “Heel het land door. Na drie maanden ben ik dan hier weer terug.”

 

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

29 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count