Bron: www.brabantsdagblad.nl

 

De Hercules van Genderen

heeft z’n windrad terug

 

 

image119

 

De Hercules van Genderen

(Foto: Kees Wittenbols – 24 augustus 2009)

 

 

GENDEREN - Aartjos Hak en Jan van Gelder staan tevreden te kijken

bij de Amerikaanse windmotor, in de uiterwaarden

van de Bergsche Maas bij Genderen.

 

 

Zij immers stonden aan de wieg van de restauratie ervan. En de beide molenaars van De Witte Molen in Meeuwen nemen de windmotor, als ie eenmaal klaar is, straks maar al te graag onder hun hoede. Deze donderdagochtend zien ze hoe het windrad van bijna tien meter doorsnede en een gewicht van 2,5 ton op het onderstel wordt geplaatst. Een tijdrovende klus. Want zie het rad eerst maar eens recht en stabiel in de lucht te krijgen. Daar komen heel wat kettingen en sjorbanden bij kijken én het nodige vakmanschap. Vanwege de wind zijn de karakteristieke bladen aan het windrad nog niet bevestigd. Dat gebeurt vrijdag.

 

Als het windrad na enkele uren vrijwel kaarsrecht hoog in de lucht boven het onderstel bungelt, stuurt kraanmachinist Arnaud van Bezooijen van kraanbedrijf Verhoeven het rad met akelige precisie verder. Willem Dijkstra en Roland van Klink van Dijkstra Molenbouw uit Sloten zijn tot boven in het onderstel gekropen en geven vanaf 13 meter hoogte met handgebaren seintjes naar Van Bezooijen. Beimin Spoelstra houdt intussen vanaf de grond met behulp van twee touwen het windrad zo stabiel mogelijk. Stukje voor stukje zakt de as van het windrad in de daarvoor bestemde ‘koker.’

 

Klaas Hobo uit Genderen komt een kijkje nemen. Hij woont maar een paar honderd meter van de windmotor vandaan en heeft een band met de Hercules Metalicus, zoals de windmotor eigenlijk heet. Zo’n 25 jaar geleden begaf een deel van de vijzel van de windmotor het, tijdens zware wind. “De windmotor kon daardoor vrij draaien en stond de hele dag te jammeren. Half Genderen lag wakker. Ik heb ‘m toen met een ketting vastgezet.” Hobo vindt de voor 336.000 euro opgeknapte windmotor nu prachtig. “Het kan mij niet schelen wat het kost.”

 

 

 

Zie ook:

 

Genderen in beeld

 

 

 

7 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN