Bron: BN-DeStem

 

De jaren tachtig in Breda

volgens Johan van Gurp

 

 

koepelgevangenis-5

 

27 november 1989.

De oorlogsmisdadigers Aus der Funten en Fischer worden vrijgelaten uit de koepelgevangenis.

Foto: Johan van Gurp.

 

 

BREDA - Zijn blik is naar beneden gericht, zijn handen gevouwen in gebed.

 

 

Aan weerszijden proberen agenten hem ervan te overtuigen om van de kerkbank op te staan. De heer Van den Muysenberg is dan de laatste van de bezetters van de Heilig Hartkerk. Want ook in 1986 wordt al gestreden voor het behoud van de nu in metaal vastgeklonken kerk aan de Baronielaan. Het is een van de meest indrukwekkende foto's uit het nieuwe fotoboek van Johan van Gurp, Breda in de jaren tachtig. Het bijna 150 pagina's tellende boek, dat een vervolg is op het eerder verschenen Breda in de jaren zeventig, geeft een overzicht van het werk dat Van Gurp tussen 1980 en 1990 maakte als vaste fotograaf van BN/DeStem. Het boek toont beelden van een stad in overgang: de sloop van het stationsplein, de ingebruikneming van de aluminiumwoningen in de Haagse Beemden, de ontmanteling van de lichtreclame op het dak van Enka Breda. Veel beelden ook van dat wat verdween, zoals een protestbijeenkomst in Het Turfschip, een bejaarde man voor zijn woning aan de vooravond van de sloop van de oude Gerardus Majellabuurt en rijendik geparkeerde auto's op de Grote Markt. Tegelijkertijd zijn er ook genoeg beelden van dat wat misschien wel nooit zal verdwijnen: carnaval, de Singelloop en het Jazzfestival.

 

Het kostte Van Gurp ruim drie maanden om uit 150.000 negatieven een selectie te maken. Aan de hand van zijn inmiddels befaamde gedetailleerde agenda's werd iedere gebeurtenis, ieder nieuwsfeit zorgvuldig gekeurd en gewogen. Zelf typeert Van Gurp de jaren tachtig in Breda als een decennium van verandering. Veel industrie verdween uit de stad en de sloophamer werd veelvuldig gehanteerd, vaak zonder dat er concrete plannen bestonden voor iets nieuws. De gaten en open plekken die daardoor in het stedelijke landschap ontstonden, werden steevast door de fotograaf vereeuwigd. Veel van die foto's zijn vanuit de hoogte gefotografeerd, een techniek die Van Gurp zelf een typisch kenmerk van zijn werk noemt. Nooit ging hij op pad zonder een trappetje achterin zijn auto, altijd speurde hij de omgeving af naar een hoger gelegen punt. Het geeft de beelden meer diepte en biedt een overzicht van de stad dat blijft boeien.

 

Breda in de jaren tachtig (Uitgeverij De Geus) is voor 24,90 euro te koop bij Bredase boekhandels, kantoorvakhandels en de VVV.

 

 

18 oktober 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN