Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7017186/De-kleine-details-van-de-Grote-Kerk.ece

 

De kleine details van de Grote Kerk

 

 

image002

 

 

Gids Jan Korebrits wijst de bezoekers op een detail in het koorgewelf.

Een bevrijdingstafereel in het houtsnijwerk van de middeleeuwse koorbanken: Trees en haar Canadees.

 

De gebeeldhouwde muis op het gewaad van St.-Gertrudis aan de achterkant

van het graf van Engelbrecht I is alleen vanuit het hoogkoor te zien.

 

Het luik in het plafond van de kerk, waar doorheen in de

middeleeuwen het hemelvaartsspel werd opgevoerd.

 

(Voor foto’s van deze 4 situaties, klik op bovenstaande link)

 

 

Breda - Het zijn vaak de details die het doen. Dit geldt zeker ook voor de Grote Kerk in Breda. Om stil te staan bij het feit dat het zeshonderd jaar geleden is dat de eerste steen van de gotische grote kerk is gelegd, heeft Gilde de Baronie onder de naam “Kleine dingen in de Grote Kerk” een bijzondere rondleiding op poten gezet. Onder de bezielende leiding van gids Jan Korebrits wordt tot het eind van dit jaar elke maand één rondleiding aangeboden die zich concentreert op de details in het interieur die normaal snel over het hoofd worden gezien. Zoals bijvoorbeeld de goed verborgen zwarte muis op de mantel van de H.-Gertrudis. “Deze rondleiding gaat over kleine dingen, waar grote verhalen aan vast zitten,” zegt Korebrits. “Van sommige details kennen we de geschiedenis niet, bijvoorbeeld van de houtskooltekeningen op de kapelwand, maar ze zijn prachtig en fascinerend.”

 

Vaak ging men subtiel te werk. Op diverse plaatsen in de kerk zitten op verborgen plekken duivelskoppen en andere onsympathieke figuren verstopt. “Ook al waren de mensen in een kerk, het kwaad was altijd aanwezig. Op deze manier werd men daar constant aan herinnerd.” In een tijdsbestek van ruim anderhalf uur laat de gids geen enkele hoek onbesproken. Een van de voorbeelden die het meest tot de verbeelding spreekt, is het luik dat boven in het gewelf van het gebouw verborgen zit. Tijdens de Hemelvaartviering werd daar een groot kruisbeeld naar boven gehesen. Een verborgen koor dat hoog in de kerk zat, bezong tegelijkertijd de hemelvaart.

 

Een uit hout gesneden Canadese soldaat op een motor, is minstens zo verrassend. Het kunstwerk maakt deel uit van een serie middeleeuwse houtsnijwerken in de koorbanken. “Dat is het werk van restaurateur Van der Poel. Hij heeft na de oorlog een paar nieuwe werken gemaakt op banken die niet bewerkt waren. Een soort dankbetuiging aan de bevrijders,” zegt Korebrits. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele verborgen verrassingen die de kerk te bieden heeft. De volgende rondleiding vindt plaats op woensdag 25 augustus om 14.00 uur. Entree: twee euro, kinderen een euro. www.gildebaronie.nl/stadsgidsen.

 

 

 

22 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN