Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/6091305/De-laatste-van-de-grote-drie-van-de-mode.ece

 

De grote drie van de mode

 

“De grote drie van de mode” werden ze wel genoemd.

 

 

 

max-heymans2

 

Max Heijmans

 

 

 

frank-govers-6-maart-1932-14-januari-1997-de-man-van-de-echte-haute-couture

 

Frank Govers

 

 

 

edgar vos

 

Edgar Vos

 

 

Lang voordat Nederland meetelde als modeland, ontwierpen Max Heijmans, Frank Govers en Edgar Vos al haute couture. Als laatste is afgelopen woensdag uit die generatie ook Edgar Vos overleden. In het Amerikaanse Fort Lauderdale (Florida) waar hij met zijn vriend op vakantie was, bezweek hij aan een combinatie van een hartaanval en longontsteking. Hij is 78 jaar geworden. Edgar Vos werd op 5 juli 1931 geboren in Makassar op het toenmalig Nederlands-Indisch eiland Celebes (nu Sulawesi), waar hij in bijzonder luxueuze omstandigheden opgroeide. Zijn vader, gezagvoerder op een pakketboot, had voor hem een carrière in de zeevaart in gedachten.

 

De jonge Edgar had echter veel meer interesse in de wereld van zijn moeder, die zich graag hulde in fluwelen avondjurken en dol was op parfum. Begin jaren vijftig ging hij in Amsterdam naar de modeafdeling van de Rietveld Academie, waar hij cum laude afstudeerde. Erg succesvol waren zijn eerste schreden op het modepad echter niet. In de leer in Parijs kwam hij bij Dior en Balmain niet verder dan de tekentafel. En bij de hoedensalon die hij in 1955 opende in Den Haag, liep het bepaald niet storm. Veel beter ging het toen hij naar Amsterdam verhuisde en daar in 1961 in de P.C. Hooftstraat Edgar Vos Coutures begon. In 1963 bracht hij zijn eerste grote modeshow. Er zouden er nog vele volgen, ook in het buitenland, tot in Florida toe, waar hij in de stad Sarasota een eigen salon opende.

 

Al snel kreeg Vos de reputatie van een klassieke en kwalitatief hoogstaande couturier, met name voor dameskleding. Zelf zei hij over zijn ontwerpstijl eens: “Ik heb nooit een periode gehad van experimenteren. Mode is geen vrije kunst: je bent gebonden aan twee borsten en twee billen.” Hoewel vrouwelijkheid bij hem altijd voorop stond, beperkte Vos zich niet geheel en al tot dameskleding en evenmin tot haute couture. Hij ontwierp ook uniformen voor de douane, voor Martinair en de bodes van de Tweede Kamer. In 2000 gaf hij zijn laatste modeshow.

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Heijmans

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frank_Govers

http://nl.wikipedia.org/wiki/Edgar_Vos

 

 

 

15 januari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN