Bron: www.bndestem.nl

 

De lekkerste boerenmarkt staat in Breda

 

 

markt-1

 

  

BREDA - Nauwelijks staan dinsdagochtend de kramen opgesteld, of marktmeester

Jan van Ooijen stuift enthousiast de boerenmarkt in de Veemarktstraat op.

 

 

Onder zijn arm een stapeltje kopietjes. “Kijk,” tikt hij op de tekst: “We zijn verkozen tot lekkerste boerenmarkt van 2009!” Oké, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kiezers, lezers van tijdschrift GezondNU, naast Breda nog negen biologische markten tot ‘lekkerste van Nederland’ bestempelden. “Maar dit is de wel de enige in Noord-Brabant,” meldt de trotse marktmeester. Het is april 1997 als in Breda, vlak voor het bisschoppelijk paleis, de eerste biologische markt plaatsvindt. Feestelijke opening is in handen van mgr. Tiny Muskens. Buurman, bisschop, maar vooral ook boerenzoon. “In die zin heeft de biologische landbouw mijn interesse,” meldt hij. Hij ziet een grote toekomst voor de markt.

 

Twaalf jaar later. Onder de boom voor het bisschoppelijk paleis gonst een gezellige bedrijvigheid. Tomaten krijgen een kneepje, een stukje brood verdwijnt in een mond. Links en rechts worden praatjes aangeknoopt. Vanachter haar kaas draait verkoopster Katja Bastiaansen zich om naar de groentekraam. “Maartje,” roept ze naar een klant. “Je bent een stuk kaas vergeten, het ligt hier nog.” Maartje? Ja, Maartje. “Dat is het speciale van deze boerenmarkt,” zegt Bastiaansen. “We hebben in al die jaren een trouwe klantenkring opgebouwd. We kennen elkaar. Het komt vaak voor dat na de inkopen samen even een kopje koffie wordt gedronken.”

 

 

markt-2

 

 

Bastiaansen staat, net als haar collega’s in Breda, op meerdere boerenmarkten in het land. “Dit de lekkerste?,” wrijft broodverkoper Joost van der Wiel zich in de handen. “Nou, het is wel de kleinste en zeker ook één van de gezelligste. Maar de lekkerste? We staan hier met drie topaanbieders. Dus, tja, het kan best eens waar zijn.” Drie aanbieders die samen een stuk of acht kramen hebben. Groente, fruit, zuivel, brood. Basis-producten. “Spullen waarvan je weet dat ze vers zijn,” stopt Astra Barkmeijer een doosje eieren in haar tas. Zij zweert bij biologische producten. Denkt dat ze gezonder zijn, lekkerder. Elke week slaat Astra dan ook een behoorlijke hoeveelheid in op de markt. Dat is de reden voor haar bezoek, maar, zeggen zij en haar zus Yvette: “Ook vanwege de sfeer. Het is hier gezellig. De kleinschaligheid roept iets nostalgisch op.” Authentiek, omschrijft Van der Wiel die sfeer. “Vriendelijk, collegiaal. Ik sta ook in Laren, in Den Haag, in Amsterdam. Andere markten waar je soms, zoals in Tilburg, als biologische kraam onopvallend op de weekmarkt bent weggemoffeld. De sfeer in Breda is zeer aangenaam. Dat komt vooral door het slag mensen. Bijna honderd procent vaste klanten. Allemaal realistische types, niet erg materialistisch.”

 

Klanten met een bewust eetpatroon, denkt Anju Rodenburg. Zij is, sinds ze elf jaar geleden in Breda kwam wonen, één van die vaste klanten. Ze vertelt: “Natuurlijk, toen ik studeerde, kocht ik meer bij de gewone supermarkt, het was goedkoper. Maar toen werd ik moeder, maakte groentehapjes en opeens stonden die bestrijdingsmiddelen mij enorm tegen.” Inmiddels eet ze met name biologisch. “Voor mijn gezondheid, maar ook voor het milieu.” Zo denkt ook Maartje Heemskerk erover. “Het is gezond, goed voor het milieu, voor onze toekomst en - dat komt er ook nog bij - over het algemeen zijn in de mondiale biologische landbouw de arbeidsrechten beter geregeld.” Allemaal belangrijk. Maar: “Het is ook duurder,” geeft Maartje Heemskerk toe. De kosten, het hoge woord is eruit. En inderdaad: de boerenproducten zijn vaak een tikje duurder. “Toch merken wij niets van de recessie,” zegt Marina van Esch van (groente)kraam De Schoffel. “Integendeel: het wordt steeds drukker.” Van Esch vermoedt dat de aversie tegen bespoten groente toeneemt. “Men weet dat alles hier zonder bestrijdingsmiddelen is geteeld.”

 

Ach ja en of een onbespoten tomaat lekkerder is dan een bespoten variant, de klanten weten het niet, het maakt hen ook niet veel uit. Gezond, daar gaat het om. De Bredase boerenmarkt lekkerder dan de concurrent? “Geen idee,” zegt Nell de Hoogh. “Dit is de enige boerenmarkt waar ik kom, ik kan niet vergelijken. Maar lekker is het. En vers. Ik weet dat Marina soms om vier uur ‘s ochtends opstaat om alle groente te snijden.” Zo’n tweehonderd vaste klanten, telt de Bredase boerenmarkt. Bewuste consumenten. Zonder veel blabla. “En allemaal heel gezond,” lacht Van der Wiel.

 

 

 

3 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN