Bron: www.bndestem.nl

 

“De lekkerste pijp rook je na het ontbijt”

 

 

pijproker

 

 

 

KLOOSTERZANDE - Zorgvuldig stoppen de elf deelnemers aan het eerste Zeeuws-Vlaams kampioenschap kleipijproken een plukje tabak in hun stenen rookgerief en houden er voorzichtig een lucifer bij.

 

 

 

kleipijp

 

 

Gezeten onder een paar partytenten laten ze met korte trekjes het vuur telkens even opgloeien. Want als de pijp dooft, is het afgelopen. Het record kleipijproken staat op meer dan tweeënhalf uur, maar tijdens het Bernardusfestijn in Kloosterzande zijn er na een ruim half uur nog maar drie deelnemers over. “Dat komt omdat we hier buiten roken,” zegt Hans Beckeringh, “Dutch Master of Pipesmoking” 2006 en 2008. Uit zijn pijp kringelt nog steeds rook. Meestal wordt er in een kleipijp ongesausde baaitabak gerookt, maar nu is gekozen voor een vettere gesausde soort. “Anders zouden we heel snel kaar zijn,” weet Beckeringh. Hij paft van ‘s morgens tot ‘s avonds. “De lekkerste pijp is net na het ontbijt. Heerlijk, pijprokers zijn echte levensgenieters.” Uiteindelijk wordt hij tweede, achter Koos Doudeijns van het Dordtse Pijproockersgilde. Zijn pijp brandt 56 minuten en 13 seconden. Hij krijgt uit handen van voorzitter Cor Crans van de Nederlandse Federatie voor Pijproockers de wisseltrofee. Voor volgend jaar hebben nu al Vlaamse pijprokersgilden hun deelname toegezegd.

 

 

 

23 augustus 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN