Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/6905595/De-liefde-voor-treinen-stopt-nooit-bij-Broos.ece

 

De liefde voor treinen stopt nooit bij Broos

 

 

Marius Broos heeft als echte spoorwegkenner vele

publicaties over dat onderwerp op zijn naam staan.

 

 

image129

 

Spoorwegovergang Oosterhoutseweg – Rijen

(Foto: Kees Wittenbols – 9 juni 2010)

 

 

ROOSENDAAL - Als kind raakte Roosendaler Marius Broos (58) al gefascineerd door treinen: “Ik vond het leukste van de kermis om bij “De Schuiven” stil te staan en naar de voorbijflitsende treinen te kijken.” Omdat Marius steeds meer over treinen en de spoorwegen wilde weten, drukte hij bij speelgoedwinkel Van de Put op de Markt, die gespecialiseerd was in treinen, zijn neus plat tegen de etalageruit en begon hij op twaalfjarige leeftijd met modelbouw. “Ik ontdekte echter al jong dat het maar kinderspeelgoed was en wilde weten hoe het echt allemaal zo gegroeid was. Het boeide me dat met zo weinig kracht het gewicht van een locomotief met wel vijftig wagons of meer erachter in beweging kon komen.”

 

Broos ging zich vanaf zijn achttiende met behulp van boeken en tijdschriften verdiepen in alles wat op de een of andere manier met spoorwegen te maken heeft. Het ontaardde in een uit de hand gelopen hobby waar praktisch nog steeds al zijn vrije tijd in kruipt. Gelukkig vond Marius in Pietje een vrouw die volop begrip heeft voor zijn passie. “Pietje werkte op een reisbureau en haar voorkeur ging uit naar treinreizen. We hebben heel Europa dus met de trein doorkruist.” Tijdens deze vakanties werden allerlei plaatsen en gelegenheden die op de een of andere wijze met spoorwegen van doen hebben, bezocht. Marius maakte meer dan 40.000 foto’s die allemaal gedocumenteerd werden en hij verzamelde allerlei attributen die met het spoorwegbedrijf te maken hebben. Zo bezit de treinbewonderaar onder meer een wc-deksel met NS embleem uit een rijtuig van rond 1920 voor de gegoede burgerij, een originele koperen asbak, locomotiefnummerplaten en wordt zijn huiskamer opgesierd door een glas-in-lood schemerlamp die tot 1972 diende als rangeersein stoplantaarn.

 

 

 

image046

 

Het spoor bij Bosschenhoofd

(Foto: Kees Wittenbols – 2007)

 

 

Aan alle muren in zijn huis prijken wel attributen of foto’s die met de spoorwegen te maken hebben. Marius wordt vanwege zijn zelf opgebouwde uitgebreide archief vanuit het hele land dikwijls geraadpleegd over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de spoorwegen. De treindeskundige heeft na veel researchwerk de hele geschiedenis en ontwikkeling van de spoorwegen in acht boeken en ruim 350 artikelen in woord en beeld gebracht. “Hier zitten ook werken over stad en streek bij,” vertelt Broos. “Want heemkundekringen, VVV en andere instanties weten mij ondertussen te vinden. Ik heb zelfs een boek over honderd jaar Boerenbond geschreven. Maar mijn belangrijkste werk is toch: “Roosendaal, een spoorwegknooppunt als ‘s lands voorportaal in het zuiden, 1854-1996.” Dit schreef ik in 2004 naar aanleiding van 150 jaar spoorwegen met een oplage van 2000 exemplaren.” Dit inmiddels uitverkochte boek droeg Marius op aan zijn vrouw. “Zij bood me de ruimte om dit boek te verwezenlijken.” Pietje is ook degene die zijn lintje heeft aangezwengeld. “Zij weet als geen ander wat ik voor al deze door mij geschreven documentatiewerken heb moeten doen.”

 

 

 

29 juni 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN