Bron: www.bndestem.nl

 

De “Lies” gaat nooit verloren

 

 

BREDA - Wie Lies zegt, zegt zusterhuis Liesbosch, meubelzaak Vormvast, gevestigd in de vroegere basisschool en zegt de kerk, waarvan de torenspits je altijd omhelst als je voorbijsnelt op de A58. Een clustertje van gebouwen aan de Liesboslaan en dus aan die A58. Snelweg en gehucht, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar Lies staat ook voor glastuinders, landelijke dreven en fietsers die met Lies ook de piepkleine gehuchtjes Vuchtschoot en de Rith verkennen. Fietstunneltje De Kloek, verwijzend naar het vroegere café-restaurant, onder de A58 door, in de jaren zestig op ‘bevel’ van pastoor Hoevenaars aangelegd. En de Moerdijkse Postbaan, ook onder de snelweg door, naar Etten toe. Tussen Etten en Breda ligt Liesbosch, heideland, akkers, wei en kaveling, lieflijk en charmant. Waar 't mooi zwartbonte vee graast langs de weg en vaart. Daar is mijn lief Liesbosch ‘t mooist gehucht op aard.

 

Wat vertolkt het gevoel mooier dan het eigen Liesbosch-volkslied. Waar geen flat en geen fabriek 't landelijk beeld verstoort. Waar je in de zomernacht gekwaak van kikkers hoort. Waar men kent de romantiek van veld en kantgemaai. “Het gaat vaak over de stad, maar kom eens kijken in Lies,” nodigt kersenkweker Christ Biemans het stadsbestuur uit voor een bezoekje. De recreanten weten het buitengebied te vinden, bestuurders hebben volgens Biemans nog wel eens de neiging stilletjes te passeren. Overlast? Rotzooi? “Soms glijdt er wel eens een auto de greppel in, heeft er iemand gezopen. Ik zeg maar wat. Maar verder houden we het hier rustig, echt rustig. Houden we elkaar in de gaten, staan we klaar voor elkaar. Daar heeft de stad ook profijt van.” Dus investeer in de gemeenschap, in dit dunbevolkte hoekje in het buitengebied, hoe klein ook, roept Biemans op. Neem gemeenschapshuis Liesbosch, ook in dat rijtje gebouwen. Daar doen ze in Lies al heel lang mee, soms gaat er een zakcentje in, maar wat Biemans betreft mag de boel plat. “Zet er iets moois voor terug.” Ook Piet Hendrickx, voorzitter van buurtvereniging Liesbundel, maakt zich sterk voor een grondige verbouwing en uitbreiding. Het buurthuis biedt onderdak aan liefst 23 verenigingen. Hendrickx: “We zijn een van de best draaiende gemeenschapshuizen. Steek er dan ook geld in.” Het is wonderlijk. Een gehucht, te klein voor een winkel, in de oksel van de A58 en A16 en alleen te ontdekken met een vergrootglas, waar de gemeenschap zo hecht is en bruist. Biljartvereniging KUK (Krijt uw Kopje), de dartvereniging, jeugdclub de Bosrakkertjes die de kar trekt van de carnavalsoptocht, een kort stukje op en neer in de Liesstraat. Ze zijn er niet minder trots op. “Een rondje is veel te ver lopen hier in het buitengebied,” grapt Hendrickx.

 

Twee voetbalvelden, zes voetbalteams, waarvan twee dameselftallen. Een sikclub, jeugdkoor, snertwandeltocht. Welkom in Lies. In Lies praten ze overigens zelden over Lies, ze hebben het over Liesbos. Want het Liesbos, met een geschiedenis die eeuwen teruggaat naar een moerasgebied met waterplanten als de lis, hoort er bij, zweert Hendrickx, ondanks de A58 die een kloof heeft geslagen tussen gehucht en bos. Vroeger stond de kerk van Lies gewoon aan de bosrand, met alleen de vriendelijke Liesboslaan er tussen, zanddreef, route uit de tijd van Napoleon, tussen Breda en het diepere westen. Buurtvereniging Liesbundel - samenvoeging van de Liesboslaan en de Sprundelsebaan - is dus groter dan Lies. De vereniging bestrijkt een gebied dat wordt begrensd door buurtschapje Vaartkant, spoor Breda-Roosendaal (boven het Liesbos), A16 en de Rithsestraat. Camping Liesbos vormt westelijk de begrenzing. Een familiebedrijf, waar Theo en José Quicken in 1992 mee begonnen en waar zoon Martijn de zaken doet: 185 stacaravans en 55 toerplekken. Martijn is ook een schakel in de 93 leden tellende buurtvereniging. Hij pleit voor naambordjes van de gehuchten.

 

 

 

image065

 

Pastoor van Ars-kerk uit 1928 – Liesboslaan

(Foto: Kees Wittenbols – 30 augustus 2008)

 

 

De buurtvereniging bestaat dertig jaar en bloeit met de jaarlijkse fietstocht, barbecue en feestavond met Nieuwjaar, deze keer geen caraïbische, maar een stamppottenavond. Stuwende kracht achter de site www.liesbos.nl is Wim Hendrikx, adviseur van Avans Hogeschool, actief in de toneelvereniging Liesbos en voorzitter van de geloofsgemeenschap (Nazareth). Lies heeft bedreigingen weerstaan. Begin jaren negentig zag Rijkswaterstaat in knooppunt Princeville nog een mooi klaverblad, achttien huizen in Lies liepen gevaar. Ze stonden op de achterste benen, met een actiecomité. Princeville kreeg een T-knooppunt, Lies bleef gespaard. En Lies zal als gehucht en open gebied blijven bestaan, verwacht Hendrikx, als beschermde groene buffer. Dat de Pastor Van Arsschool vijftien jaar geleden, toen met zestig kinderen, sneuvelde, bleek niet de gevreesde doodsklap voor het verenigingsleven. Ook de kinderen van de kinderen van in Lies en directe omgeving geboren mensen blijven komen, uit Princenhage, uit Etten-Leur.

 

 

 

image092

 

Camping Liesbos aan de Liesdreef

(Foto: Kees Wittenbols – 30 augustus 2008)

 

 

“De saamhorigheid in Liesbos is zeldzaam,” zegt Anny Biemans, lid van smartlappenkoor Liesleut, voorzitter van Beleef de Rith, die met folders de bijzondere agrarische tak in het gebied onder de aandacht brengt. Ze zat in het schoolbestuur: “Nu gaat alles plat dachten we. Maar de vrijwilligers, de kerk, de gemeenschap, die is zo sterk.” Haar man Christ Biemans (58), voorzitter van Krijt uw Kopje, lid van de diaconie die kerstmandjes brengt naar ouderen en zwakkeren, is geboren en getogen aan de Liesstraat. “Breda was buitenland. Breda was zo ver weg.” Buurtschapje Lies is een van de kleinste onder de vleugels van moederstad Breda.

 

Er wonen bij benadering tussen de twee- en driehonderd mensen. De glastuinbouw is een belangrijke maar tanende pijler. De bewoners spreken zelden of nooit van Lies, maar van Liesbos, dat zich uitstrekt over de A58, inclusief het Liesbos. Gemeenschapshuis Liesbosch biedt onderdak aan 23 verenigingen. Buurtvereniging Liesbundel bestaat dertig jaar, met 93 leden.

 

 

 

Zie ook:

 

Rondje Liesbos in beeld

 

 

 

13 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN