Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/7817112/De-man-die-Leur-op-de-kaart-heeft-gezet.ece

(Voor een foto van Jan van Harssel, klik op bovenstaande link)

 

De man die Leur op de kaart heeft gezet

 

 

image062

 

Het nieuwe Turfschip

(Foto: Kees Wittenbols – 16 april 2010)

 

 

ETTEN-LEUR - Met het overlijden van Jan van Harssel (66), afgelopen woensdagmiddag, verliest Leur een van zijn grote voortrekkers. Van Harssel werd aan het eind van de oorlog geboren aan de Lange Brugstraat als telg van een echte Leurse bakkersfamilie. Jan werkte na zijn schooltijd in de bakkerij van zijn vader en ontpopte zich al snel als een zeer ambitieuze en gedreven promotor van de Leur.

 

Zijn Leur. De plaats waar hij met hart en ziel van hield. Gelukkig hadden al zijn inspanningen resultaat. De man die negen stichtingen oprichtte, was aan het eind van zijn leven tevreden over hoe Leur zich ontwikkeld had. Van Harssel vond de nieuwe woonwijken De Keen, waar hij zelf woonde en Schoenmakershoek een aanwinst voor het dorp. Het meest genoot hij echter van de opgeknapte Leurse haven, de industriële panden langs het water die mede dankzij zijn inzet behouden bleven en de gerestaureerde molen De Lelie, zo vertelde hij in een van zijn laatste grote interviews in deze krant.

 

De bakker/politicus zat in de gemeenteraad van 1974 tot 1994 en trad daarna acht jaar lang aan als wethouder. Als bestuurder zette Van Harssel zich in voor heel Etten-Leur, maar in zijn vrije tijd lanceerde hij het ene na het andere initiatief om vooral Leur op de kaart te zetten. De bakker die ‘s nachts brood bakte, had overdag tijd genoeg om zijn ideeën uit te voeren. In 1974 manifesteerde dat zich voor het eerst met zijn groep “Leur wordt wakker.” Van Harssel vond dat Leur in slaap was gesust en dat het tijd werd dat het dorpje eens wat meer vitaliteit zou krijgen. In feite is dat altijd zijn grote missie geweest. Met de oprichting van de Adriaan van Bergen Stichting, het Hubertusgilde, ondernemersvereniging Wino, zijn inspanningen voor de lokale afdeling van de VVD en zijn inzet voor het historisch stadsgezicht mag gerust gesteld worden dat de grote missie van Van Harssel geslaagd is. Dat zijn gezondheid daar onder leed, wist hij zelf ook wel, maar van Harssel was er nu eenmaal niet de man naar om stil te zitten. “Het is beter dan televisie kijken,” gaf hij eens als commentaar. Jan van Harssel heeft voor al zijn werk een koninklijke onderscheiding ontvangen en kreeg tevens de erepenning van de gemeente Etten-Leur. Jan van Harssel.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/7817106/Jan-zat-vol-ideeen-voerde-ze-ook-uit.ece

 

“Jan zat vol ideeën en voerde ze ook uit”

 

 

ETTEN-LEUR - Het overlijden van oud-wethouder Jan van Harssel raakt vele Etten-Leurenaren. ‘De redder van de Leurse haven,’ ‘De pionier van ons dorpje’ wordt hij genoemd en ‘de man die maar twee uur slaap nodig heeft.’ Iedereen die hem kende - en dat waren er zeer velen - roemt zijn tomeloze inzet, zijn kennis en zijn enorme ideeënrijkdom. Voor oude vriend en VVD’er Frank Vrolijk was Van Harssel vooral ‘een mentor.’ Vrolijk volgde Van Harssel op als voorzitter van de Adriaan van Bergen Stichting en treedt nu in zijn voetsporen als raadslid. Vrolijk: “Ik heb Jan in 1975 leren kennen toen ik op de Leur kwam wonen. Daar kon je eigenlijk niet om hem heen. Jan zat altijd vol ideeën. Het was een bijzondere tijd toen. Soms, als we midden in de nacht uit het café kwamen en we nog licht zagen branden bij de bakkerij, dan liepen we even naar binnen. Jan stond brood te bakken en gaf ons dan een bak koffie. Af en toe kregen we een warm worstenbroodje en dan werd er over de lokale politiek gepraat of over de verenigingen.”

 

 

image109

 

De Leurse Haven

(Foto: Kees Wittenbols – 28 juni 2010)

 

 

“Uit zijn ideeën is zoveel voortgekomen. De actiegroep “Leur wordt wakker,” de Leurse Aktiviteiten Stichting, de Adriaan van Bergen Stichting en samen met Frank Houben het Hubertus Gilde. Een van de grootste feesten van Etten-Leur, de Havenfeesten, is eigenlijk een gevolg van zijn initiatieven. Voor mij verdient hij een standbeeld. Net als Adriaan van Bergen.” De oud-burgemeesters Mart van de Ven en Frank Houben hebben goede herinneringen aan Van Harssel. Houben: “We zijn vrienden geworden en gebleven. Twee dagen geleden heb ik nog een zeer persoonlijke brief van hem gehad. Hij was een zeer aimabele, warme man. We hebben altijd contact gehouden. Ik vond dat hij een sterke persoonlijkheid was. Ik weet zeker dat hij de redder is van de Leurse haven en de monumentale panden daar. Zonder hem was dat niet gebeurd en had Leur er nu anders uit gezien. Toen ik burgemeester werd, had hij de actiegroep “Leur wordt wakker” opgericht. Daarmee heeft hij veel mensen wakker geschud.”

 

 

image064

 

Standbeeld Adriaan van Bergen

(Foto: Kees Wittenbols – 16 april 2010)

 

 

Mart van de Ven vond hem als raadslid kritisch, maar wel positief. “Hij was een goede volksvertegenwoordiger, maar tot mijn verrassing bleek hij ook als bestuurder goed uit de voeten te kunnen. Iedereen zag hem als de vertegenwoordiger van Leur, maar voor Etten heeft hij zich net zo hard ingezet. In het college hebben we ook altijd zeer prettig samengewerkt.” Jan Hendrickx, voorzitter van de heemkundekring, is een volle neef van Jan. Hendrickx: “Ik ken hem van jongsaf aan. Mijn vader en zijn moeder zijn broer en zus. Ik ken hem dus zeer goed. Jan was vroeger al een heel aardige jongen en dat is hij eigenlijk altijd gebleven. Hij ging naar de Petrusschool, was misdienaar en deed aan badminton. Jan is altijd heel erg actief geweest. Ik vind hem echt de pionier van ons dorpje.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

 

17 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count