image005

 

De meeste hooligans gaan na rellen vrijuit

 

 

hooligan

 

DEN HAAG - De meeste relschoppers bij voetbalwedstrijden gaan vrijuit.

 

 

In het seizoen 2006-2007 werden slechts 425 hooligans aangehouden, terwijl bij sommige wedstrijden wel honderden jongeren tegelijk met de politie of met elkaar op de vuist gingen. Van de gearresteerden kreeg 60 procent een straf, zoals een stadionverbod of boete.

 

 

margot vliegenthart

 

Margot Vliegenthart

 

 

“Slechts een heel beperkt deel van de relschoppers wordt gearresteerd,” constateert Margot Vliegenthart van het Auditteam Voetbalvandalisme, dat gisteren een onderzoek presenteerde naar de vervolging van hooligans. De pakkans is klein omdat kleine vergrijpen door de vingers worden gezien. Dat verschilt volgens Vliegenthart wel per stadion. In het ene stadion wordt nauwelijks opgetreden tegen spreekkoren of het gooien van voorwerpen, in het andere stadion staat daar altijd een straf op. “Dit gaat vooral fout in grote steden, waar grote voetbalclubs met veel supporters zijn,” zegt Vliegenthart, die de stadions van PSV en FC Utrecht als goede voorbeelden noemt. Verder is er vrijwel geen politie in de stadions aanwezig, aldus het Auditteam. Maar de stewards, die er toezicht houden, durven vaak niet op te treden. Vliegenthart: “Ze zijn bang voor represailles of krijgen onvoldoende steun van de politie.”

 

Een eenduidige aanpak door voetbalclubs en politie zou volgens haar meer arrestaties opleveren. Ook pleit ze voor beter cameratoezicht, zodat er meer bewijs kan worden verzameld. Het Auditteam adviseert verder om consequenter te bestraffen. De aanhang van een bezoekende club krijgt vaak een lichtere straf dan hooligans die in hun eigen stadion huis houden. Rechters leggen ook vaak verschillende straffen op. Binnenlandse Zaken herkent de kritiek, zegt Dick Schoof, de topambtenaar die zich met veiligheid bezighoudt. Volgens hem moeten clubs, gemeenten en politie beter samenwerken. Het Auditteam presenteert het rapport aan de vooravond van het EKvoetbal. Vliegenthart verwacht geen rellen door Nederlandse fans. Vijftienhonderd hooligans die hier een stadionverbod hebben, mogen geen wedstrijden bezoeken in Zwitserland en Oostenrijk.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

5 juni 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count