Bron: www.bndestem.nl

 

“De meeste mensen denken dat wij Tit heten”

 

 

ETTEN-LEUR - Vrijwel elke ochtend om half vijf

gaat de wekker bij Anita (42) en Jan Heeren (44).

 

Hij spoedt zich dan naar de veiling in Naaldwijk.

 

 

Als daar om zes uur de drie planten- en zes bloemenklokken beginnen te draaien, is hij klaarwakker om tegen een scherpe prijs in te kopen. Is er dan een Heeren in Etten-Leur die bloemen verkoopt? Ja, die is er al zestig jaar lang. Althans, het familiebedrijf is dit jaar precies zo oud. “Maar de meeste mensen denken dat onze achternaam Tit is,” zegt Anita. Zij doet het woord, want haar echtgenoot is gewoontegetrouw op de op een na grootste bloemenveiling van het land (Aalsmeer is de grootste).

 

De bloemen en planten die hij ‘s morgens inkoopt, zijn ‘s middags, verpakt en wel, te koop in de kiosk en vier winkels van de firma. Thea Pertijs (42) bedient de klanten in de zaak aan het Van Bergenplein/Korte Brugstraat. Op de Leur is Tit Bloemen & Planten sinds 1983 thuis. Eerst aan het Lichttorenhoofd, later volgde de verhuizing naar het plein. “Het gaat hier nooit zonder een praatje,” zegt Pertijs. “De klanten zijn heel vriendelijk en vragen je aandacht. Ons kent ons.” De opvatting van Anita over de bloemenhandel sluit daarop aan: “Je verkoopt geen bloemen. Je verkoopt gezelligheid, een felicitatie, een bedankje, een hart-onder-de-riem. Als je het op die manier bekijkt, gaat het om heel veel meer dan bloemen.”

 

Nederlanders blinken daar volgens haar in uit. “In Frankrijk of Duitsland bijvoorbeeld kopen mensen bloemen uitsluitend voor een speciale gelegenheid. Nederlanders halen met bloemen en planten de gezelligheid in huis. Ze richten er hun huis mee in.” Daarvan moet Kees Tit, Jans vader zaliger, op zijn minst een vermoeden hebben gehad, toen hij in 1949 in Etten-Leur met bloemen langs de deur ging. Het venten verruilde hij voor een bloemenkraam op de weekmarkt, op de Ettense Markt en aan de Kerkwerve. De eerste bloemenwinkel is in 1980 geopend in het winkelcentrum. En van ‘De Tit Bloemen’ werd het ‘De Tit en Zoon’ en, in 1989, ‘Jan Tit Bloemen & Planten.’ Sinds dat jaar heeft de firma ook een kiosk bij het station, die zeven dagen in de week open is. Naast de reeds genoemde zaken heeft Jan Tit ook een winkel aan de Kerkwerve in Etten-Leur en een in Breda, in winkelcentrum De Donk. En hoe zit het nu met die bijnaam? “Een nichtje kon de naam Kees niet uitspreken. Die zei Tit. Vervolgens werd het Jan van de Tit. En zo is het altijd gebleven,” vertelt Anita.

 

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

 

 

 

27 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count