Bron: www.bndestem.nl

 

De molen aan de Korte Brugstraat

 

Een historie van bouwen, herbouwen en ongelukken

 

 

ETTEN-LEUR - Als bouwjaar staat op de molenromp aan de Korte Brugstraat 1849 vermeld.

 

 

 

Maar de geschiedenis van de molen gaat nog iets verder terug. In 1840 namelijk heeft ene Wouter van Rijmenam op die plaats aan de Korte Brugstraat, die indertijd Rijsdijk heette, een schorsmolen en een huis gebouwd. De molen brandde een aantal jaar later af. Waarna er een herbouw volgde, in 1849 dus. In feite heeft de molen een lange historie van bouwen, herbouwen en uitbreiden achter de rug. Op een gegeven moment stonden er zelfs twee molens, die reeds in 1859 door een stoommachine werden aangedreven. Op het ogenblik rest van dat alles louter de romp of molenstomp waaraan de klimop welig tiert. Het restant is een rijksmonument. “Dat is het een paar jaar geleden tegen mijn zin geworden. Ik ben er zelfs amper in gekend,” zegt Yde de Lange (62), die aan de Korte Brugstraat zijn bedrijf voert.

 

 

image039

 

Voormalige korenmolen aan de Korte Brugstraat

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

Van de geschiedenis getuigen de kopieën van documenten die hij en zijn echtgenote Miep de Lange-Wijnen (56) op tafel in het kantoor/magazijn naast de molen hebben uitgespreid. Een daarvan is de negentiende-eeuwse koninklijke goedkeuring om behalve schors ook graan en pel te malen. Het echtpaar toont ook een foto waarop de korenmolen nog met kap en wieken is te zien. “Die zijn er in 1921 met een storm afgewaaid,” vertelt zij. “Je ziet ook een paar figuurtjes op de foto, maar die zijn niet goed te onderscheiden. Dat moeten opa en oma zijn. Opa Van Eerd, die uit Veghel kwam, was indertijd de molenaar. Hij had drie dochters. In de familie wordt verteld dat hij voor de storm tegen zijn vrouw zei: “Kom, pak de baby, dan gaan we.” Ze zijn toen naar een café in de straat gegaan en hebben daar de storm afgewacht.”

 

De geschiedenis van de molen is er dus ook een van rampen en ongelukken. Zo verongelukte Jan Luykx, echtgenoot van molenaarsdochter Christine van Eerd, in 1944 tijdens het werk in de molen. Zij hertrouwde enkele jaren later met Kees Wijnen, zoon van de mulder van de Bissschopsmolen. In de jaren zestig was het met het malen van graan ver gedaan. Het familiebedrijf is indertijd overgestapt op oud brood. “Van brood- en koekfabrieken in Etten-Leur en wijde omgeving betrokken we de restanten van de productie. Van de Liga bijvoorbeeld. Het oude brood droogden we hier. We leverden het vervolgens aan fabrikanten van vee- en hondenvoer zoals Felix Bonzo. Eigenlijk doe ik dat nog steeds, maar nu gaat het vooral om koek,” vertelt De Lange. Voor de molen staat dierenspeciaalzaak De Korenmolen, waar Miep de Lange tot 1999 achter de toonbank stond. “Die zaak hebben we van de hand gedaan.”

 

 

 

Zie ook:

 

Leur in beeld

Alle molens rond Breda in beeld

 

 

 

13 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count