Bron: www.bndestem.nl

 

De mooiste toren van Nederland

 

 

100_0093

 

Foto: Kees Wittenbols (2006)

 

 

BREDA - De kerktoren van de Grote Kerk in Breda.

Prachtig rank en spits, fraai Brabants Gotisch.

 

 

 

“Als ik denk aan de bekendste torens in Nederland, aan die van de Sint Jan in Den Bosch, aan de Utrechtse Dom, dan kan ik niets anders dan vaststellen dat wij de mooiste hebben.” Dat zegt Willem van der Vis, directeur van de Stichting Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk, in het vandaag te presenteren fotoboek “500 jaar Toren Breda.” “Wij hebben de mooiste,” dat is nogal wat voor iemand die geboren is op Texel, waar de bewoners vooral onder de indruk zijn van wind en zee en waar het hoogste punt wordt gevormd door een massieve vuurtoren. Maar nu Van der Vis sinds een jaar of dertien betrokken is bij het reilen en zeilen van Bredaas mooiste monument, kijkt hij anders naar de wereld. “Op de Havermarkt stootte iemand mij aan: “Kijk, dat is jouw kerkje, jongen,”zei hij. Mijn kerk, mijn toren. Dan groei ik.”

 

De Grote Kerk-directeur is niet de enige die er zo over denkt. Eigenlijk is er niemand in Breda die een kwaad woord wil horen over ‘zijn’ kerk. Kijk maar naar de storm die enkele weken geleden uitbrak omdat de rooms-katholieke parochie haar kerstviering voortaan in de Antoniuskathedraal wilde houden, in plaats van in de Grote Kerk. Dat was niet zo zeer een religieus conflict, als wel een debat over de status van de Grote Kerk. Veel mensen voelden zich beledigd vanwege de gedachte dat hun Grote Kerk misschien niet goed genoeg was. En dat is in Breda zoiets als vloeken in de kerk. Het is dan ook geen wonder dat tientallen fotografen het afgelopen jaar op pad zijn gegaan om de 500 jaar oude kerktoren in beeld te vangen. Frits Achten, directeur Beeldend van Centrum voor de Kunsten Nieuwe Veste en initiatiefnemer van het ‘torenboek’ denkt wel te weten wat de fotografen boeit. “De toren, dat is thuiskomen. Het is voor Breda hét element waardoor de bewoners zich thuisvoelen. Het is een constante factor, net als NAC of het jazzfestival. De toren geeft de stad een eigen, uniek gezicht. Denk 'm maar eens weg uit het stadsbeeld. Dan wordt Breda opeens anoniem,” zegt Achten. Het idee voor het fotoproject kwam aan de andere kant van de wereld bij Achten naar boven drijven, in Japan. “Het viel me op dat bij veel prenten die je daar ziet altijd de berg Fuji staat afgebeeld. Toen keek ik naar Breda en dacht: De Grote Kerk is onze Fuji,” vertelt Achten.

 

Wat de fotografen gedaan hebben is hun eigen Fuji gefotografeerd. Achten is niet verbaasd dat de belangstelling zo groot was. “Ik heb dit wel verwacht. Om te beginnen omdat het tegenwoordig met digitale camera's erg makkelijk is om aan de slag te gaan. Je ziet dat mensen dankzij dat gemak ook wat sneller gaan experimenteren met hun fotografie. Maar wat vooral opvalt is dat alle foto's met zo veel liefde zijn gemaakt. De foto's zijn stuk voor stuk een liefdesbetuiging aan de Grote Kerk.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Fototentoonstelling “De Toren van Breda”

 

De fototentoonstelling “De Toren van Breda” wordt vandaag geopend door burgemeester Peter van der Velden. De expositie is tot 17 februari in de Grote Kerk te zien en vormt het startschot voor het Torenjaar 2009, het jaar dat de toren van de Grote Kerk 500 jaar bestaat. Van november 2007 tot november 2008 konden fotografen een foto van de toren opsturen naar cultureel centrum de Nieuwe Veste. Er zijn ongeveer 750 foto's ingezonden, waarvan het grootste deel in de tentoonstelling te zien zal zijn.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

“500 jaar Toren van Breda”

 

Het boek “500 jaar Toren Breda” is een uitgave van BN-DeStem en de Nieuwe Veste. De auteurs Edine Wijnands en Leo Nierse portretteren de Grote Toren als Bredaas belangrijkste symbool, middelpunt van de stedelijke gemeenschap. Burgemeester Peter van der Velden ontvangt vandaag op de nieuwjaarsreceptie het eerste exemplaar. Het boek ligt voor € 12,95 bij vrijwel elke boekwinkel, de VVV en diverse tabakszaken. Ook te bestellen via www.bndestem.nl/lezersextra.

 

 

 

2 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN