Bron: www.bndestem.nl

 

De negatieve stemming

maakt de crisis alleen maar groter

 

“Brabant hoeft niet bij de pakken neer te zitten”

 

 

Het is volgens economen een psychologische wetmatigheid. De negatieve stemming maakt de crisis alleen maar groter of zou deze op zijn minst in stand houden. Tijd voor een andere blik op het slechte economische nieuws, want elke medaille heeft een keerzijde. Een nadere blik op de cijfers over de vacatures in West-Brabant leert dat er hier en daar wordt geschreeuwd om personeel. Ingrid van Zimmeren van het UWV Werkbedrijf bevestigt dat.

 

Van Zimmeren: “Neem de tuinbouw. Daar trekt de vraag naar personeel op dit moment sterk aan. Zelfs vroeger dan in voorgaande jaren. Er is ook wel een goede verklaring voor: mensen blijven gewoon eten. Dus deze sector draait vanzelf door. Dat geldt trouwens voor veel agrarische beroepen.” Verrassend genoeg komen we vervolgens uit bij de bouwsector. Ja, u leest het goed. “Veel projecten lopen nog of zijn een tijd geleden contractueel vastgelegd en beginnen nu of binnenkort. Dat betekent dat er voor dit jaar veel vraag is naar technisch personeel. Sowieso is er een grote vraag naar bouwvakkers. Ik zie dat niet snel veranderen. Het gaat dit jaar erg meevallen,” aldus Van Zimmeren. Ze wijst erop dat de provincie Noord-Brabant een aardige duit in het zakje doet om de bouwsector te helpen. De provincie wil 400 miljoen euro steken in de aanpak van de gevolgen van de kredietcrisis. In maart wordt daarover beslist. De projecten richten zich op onder meer de herstructurering van bedrijventerreinen, de woningbouw, energiebesparing en de aanpak van monumenten. Het gaat in alle gevallen om projecten die op korte termijn uitgevoerd kunnen worden.

 

Naast de bouwsector is ook de industrie en technische sector driftig op zoek naar mensen. “Hier gaat het vooral om monteurs en installateurs. Maar ook de vraag naar productiemedewerkers is nu nog groot,” zegt Van Zimmeren. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele callcenters in deze regio. Ook daar is de vraag naar personeel groter dan ooit. Heeft u een hekel aan het beantwoorden van telefoontjes, dan kun je terecht in de zorg of het onderwijs. Dat zijn de bekende knelpunten. De West-Brabantse ziekenhuizen halen hun personeel nu uit België en in het onderwijs is het tekort aan leraren zo groot dat er forse salarisverhogingen in het verschiet liggen. Is dit allemaal niet voor u weggelegd, ga dan schoonmaken of ergens in een magazijn werken. Volgens Van Zimmeren zijn er nog banen genoeg in deze sectoren. En troost u met deze afsluitende gedachte: het aantal werklozen ligt nu, ondanks de stijging, tóch nog 3,7 procent lager dan een jaar geleden. Reden voor een feestje. Alaaf!

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

“Zelfstandige kiest voor ons”

 

 

Naam: Henk Snier Functie: wethouder (financiën) Bedrijf: gemeente Breda Vacatures: in totaal 23 “Wij merken dat het aanbod van personeel toeneemt. Er solliciteren meer mensen, terwijl het een jaar geleden kon gebeuren dat er op een vacature geen enkele geschikte kandidaat reageerde. Vooral hooggekwalificeerde mensen, zoals planologen, reageren nu eerder. Voor ons is het aantrekkelijker om dat soort mensen in dienst te hebben dan om ze als zzp’er in te huren. Het tij lijkt zich wat dat betreft in positieve zin te keren. Van beide kanten, want voor een zzp’er die zonder opdrachten komt te zitten, is er dus nog altijd werk te vinden. Als gemeentebestuur doen wij er verder van alles aan om Breda aantrekkelijk te houden voor het bedrijfsleven. Het is mooi dat een Amerikaans bedrijf de stad kiest als vestigingsplaats voor de Benelux. Belangrijk is ook dat we mensen die het nodig hebben, helpen bij om- of bijscholing. De verwachting is immers dat de economie over een paar jaar weer aantrekt.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

“Ik wil echt alles aanpakken”

 

 

Naam: Lucas Tonino (59). Woonplaats: Breda. Wensbaan: conciërge, huismeester “Ik ben sinds 18 januari op zoek naar een baan. Het grootste deel van mijn werkzame leven ben ik vertegenwoordiger geweest. Ik heb van alles verkocht, van horloges tot wasmiddelen voor in de autowasstraat. In een vertegenwoordigersfunctie word je heel vaak opgejut. De afgelopen jaren heb ik ander werk gezocht en gevonden. Mijn laatste baan was die van conciërge op een middelbare school. Dat ging via een uitzendbureau en was leuk werk. Daarvóór reed ik de klantentaxi voor een garagebedrijf, maar dat bedrijf is helaas failliet gegaan. Ik ben nu 59 jaar en ik wil snel een baan, want ik voel er niets voor om straks in de bijstand te komen. Het liefste werk ik als huismeester of als conciërge. Afgelopen donderdag had ik een erg positief sollicitatiegesprek. Of ik een crisisgevoel heb? Ja, ik word er wel een beetje zenuwachtig van. Maar ik ben bereid om alles aan te pakken.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

“Ik had vijf keer zoveel keus”

 

 

Naam: Piet Bartels (46) Functie: chef werkplaats Bedrijf: Jan Hop Roosendaal Vacature: autotechnicus “We hebben afgelopen zaterdag een vacature in jullie krant gezet voor autotechnicus. Vorig jaar reageerde op dezelfde functie niet één persoon. Maar nu reageerden er vijf. Een grote toename, vijf keer zoveel! Ik had verwacht dat er sollicitanten bij zouden zitten van de failliete garagebedrijven in West-Brabant, maar daar heb ik helemaal niemand van gezien. Ik heb al iemand aangenomen: de jongste sollicitant van 17 jaar. Dat heeft niets met leeftijd te maken of dat het goedkoop zou zijn. Je moet zo’n jongen helemaal opleiden. Je begint in feite blanco. Wij zijn gevestigd tegenover de failliete Renaultgarage in Roosendaal. Met onze werkplaats gaat het wel goed. We doen naast verkoop en onderhoud van nieuwe auto’s ook veel onderhoud van oudere auto’s. Crisis of niet: een auto moet toch onderhouden en gerepareerd worden.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

21 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN