Bron: BN-DeStem

 

De onzichtbare immigranten

 

 

jongenelen

 

Locatie: Cambridge, Nieuw-Zeeland.

Wie: Jos Jongenelen (62).

Wat: Manager zorgherstelbedrijf.

Van: Oudenbosch.

Sinds: 1983.

 

 

Nederlanders hebben in Nieuw-Zeeland een goed imago. We staan bekend als harde werkers en betrouwbare mensen die goed integreren. Ze noemen ons: the invisible immigrants, de onzichtbare immigranten. De meesten kwamen in de jaren vijftig en vormden na Engelsen de grootste immigrantengroep. De laatste jaren zie je meer immigranten uit India en Azië. Nederlanders hebben hun sporen verdiend in de veehouderij. Er is ook een zeer bekend kledingmerk Rembrandt, van een Nederlander hier en de vleeswaren van Verkerk kent elke Nieuw-Zeelander. Toen we hier net waren, was Nieuw-Zeeland echt een land van eilanden. Vanwege de koloniale geschiedenis bijna Engelser dan Engeland. Je kon een cup of tea krijgen als je iets warms wilde. Als je koffie bestelde, dan kreeg je Nescafé. Nu is alles te krijgen. Alle soorten koffie, eten uit alle culturen. Nieuw-Zeeland is part of the world. De filmreeks Lord of the Rings heeft ons door de natuurbeelden nog méér op de kaart gezet. Een van de opnameplekken, een uurtje hiervandaan, is nu een toeristische trekpleister.

 

 

 

cambridge

 

Cambridge – Nieuw Zeeland

 

 

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. Het landschap is ook zo fantastisch. Alles wat je in Europa hebt aan verscheidenheid, heb je in één land bij elkaar. De vulkaan en de warmwaterbron uit IJsland, de Zwitserse Alpen, fantastische stranden... Zelf ga ik graag een paar dagen trampen in het natuurpark rond Mount Ruapehue, een actieve vulkaan met een warm en borrelend meer op een uurtje rijden bij ons vandaan. Trampen is de natuur in met rugzak en tent. Veel Nieuw-Zeelanders doen het. De laatste keer ben ik samen met mijn twee broers gegaan, eentje die hier woont en eentje was over uit Oudenbosch. De natuur is prachtig en zónder enge beesten als beren en slangen, dat is het voordeel. Toen mijn vrouw Ada, dochter Tanja en ik hier in 1983 kwamen, woonden er al twee broers en een zus. Mijn zus is inmiddels overleden, mijn broers wonen er nog steeds. Dat er al familie was, maakte de stap wat kleiner. Want verder emigreren dan naar Nieuw-Zeeland, dat kan niet.

 

 

 

cambridge stream

 

Cambridge Stream and Wiakato River Coverge

 

 

Naarmate je ouder wordt, neemt de behoefte om af en toe naar Nederland te gaan toe, zo voel ik dat wel. Dat zie je sterk bij ouderen in bejaardenhuizen. Zij die gaan dementeren, vallen terug op hun Nederlandse taal. Daarom is er een Friendly Support Netwerk opgericht in onze provincie, met Nederlandse vrijwilligers die ouderen bezoeken. Zelf ben ik tien jaar voorzitter geweest van de Nederlandse club. Ik vind het leuk om in contact te blijven met mijn wortels. Als emigrant sta je met één been in Nieuw-Zeeland en met één been in je vaderland Nederland, zo is dat nu eenmaal. Ik ga altijd graag even terug naar Nederland. Er wonen zou ik niet meer willen. Alles is er zo klein, zo nauw.

 

 

 

30 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN