Bron: www.bndestem.nl

 

De oorlog als rode draad in het leven

 

BREDA - De geschiedenislessen die Wim Mol in de jaren zeventig gaf

op de Bredase handelsschool St. Olof waren anders,

vooral als het over de Tweede Wereldoorlog ging.

 

 

Boeken kwamen er niet aan te pas en in ieder verhaal stond de burger als slachtoffer van het geweld centraal. Als tiener was René Oomen dan ook iedere keer weer onder de indruk als hij het klaslokaal verliet. Na zijn examen verloor hij zijn geschiedenisleraar uit het oog, maar een aantal jaar geleden reisde hij met Mol mee naar de erebegraafplaatsen in Normandië. Het was één van de circa veertig reizen naar het gebied die Mol in de afgelopen decennia heeft georganiseerd. Het werd een indrukwekkende tocht, dus toen Oomen een aantal maanden geleden op zoek was naar een onderwerp voor zijn nieuwe radiodocumentaire kwam hij als vanzelf uit bij zijn oude geschiedenisleraar.

 

Oomen: “Wim is in Breda natuurlijk bekend van zijn oorlogsmuseum aan de Ginnekenweg, maar ik wilde vooral een persoonlijk portret van hem maken. Het is een bijzondere man. Hij is fel in zijn veroordeling van onrecht, intolerantie en discriminatie en wil zijn stem laten horen als er dingen misgaan. Dat is waar zijn leven voor het grootste deel om draait.”

 

De bron van zijn gedrevenheid is volgens Oomen voor een deel zijn karakter, maar heeft zeker ook te maken met zijn eigen verleden. “Wim was 12 toen hij de slag om Arnhem meemaakte. Kort daarna vluchtte het gezin naar Rotterdam, waar ze in de hongerwinter belandden. Ik denk dat hij aan die twee ervaringen wel een tic heeft overgehouden. De herinnering eraan is in elk geval nooit verdwenen.” En dat is ook niet vreemd als je hoort wat Mol in de documentaire Retour Normandië bijvoorbeeld vertelt over het effect van oorlog op de menselijke psyche. “Je zag mensen op straat in elkaar zakken van de honger. Je wist dat je niets kon doen dus stapte je er overheen. In een oorlog is het veel moeilijker om naar je normen en waarden te leven.”

 

 

 

14 juni 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN