Bron: www.bndestem.nl

 

De Posthoorn in Dongen

ging in 1986 jammerlijk in vlammen op

 

 

 

DONGEN - Echte hotels in Dongen?

Een bed waar je als toerist een nachtje kan slapen?

Wie op internet via Google in Dongen hotels zoekt, vindt binnen een straal

van 5 kilometer drie mogelijkheden, twee in Oosterhout en een in De Moer.

 

 

Eén site meldt: “Geen hotels in Dongen!” Na enig zoeken komt wel de bed & breakfast Het Koetshuys aan de Eindsestraat in Dongen tevoorschijn en na verder zoeken het zorghotel Dongepark. Daar bevinden zich op de vijfde verdieping van het zorgcentrum Volckaert-SBO in Dongen veertien hotelkamers, drie suites en een lounge. Het gaat om een- en tweepersoonskamers die, uiteraard, geschikt zijn voor mindervaliden. Er zijn wel plannen, bijvoorbeeld voor een groot hotel met golfbaan aan de Dongenseweg vlak naast de historische boerderij van Den Hespel. Maar dat is toekomst, want hotelaccommodatie in Dongen nu? Veel is het niet.

 

Vroeger was dat wel anders. Tientallen jaren kende Dongen twee hotels. De geschiedenis van deze betaalde gastvrijheid gaat terug tot halverwege de negentiende eeuw. Vanaf 1850 baatte de familie Muskens een hotel uit op de hoek van de Hoge Ham en de Sluisweg. Eerder stond dat hotel bekend als herberg De Roskam. Hotel Muskens is vooral bekend geworden als verblijfplaats van de schilders van de bekende Dongense school. Een gewassen tekening van hotel Muskens is terug te vinden in het Rijksprentenkabinet. De tekening is rond 1868 vervaardigd door kunstschilder August Allebé. Een potentiële uitbater van Hotel Muskens en zoon van de eigenaar, kwam in die tijd jammerlijk om het leven. Jan Muskens stierf op 8 juni 1860 nadat hij door de bliksem werd getroffen. Hij was 21 jaar. De familie Muskens stopte er in 1915 mee. Een nieuwe uitbater hield het maar twee jaar uit, waarna de zaak tot 1955 in handen kwam van de familie Snels. Het etablissement had intussen een nieuwe naam gekregen: Hotel De Posthoorn.

 

In 1955 kwam de zaak in handen van Leen Suiker, Rotterdammer en voormalig ober van De Kanonnier in Oosterhout. Suiker was een verstokte Feyenoord-fan. Als zijn club in Brabant speelde, stonden er altijd supportersbussen bij De Posthoorn. De Feyenoord-fans sliepen er of kwamen er minstens wat eten. Suiker liet voor dat doel in 1964 snackbar Feyenoord aan het hotel bouwen. Suiker deed de zaak eind jaren ‘60 over aan Cor Schellekens. Hij runde Hotel De Posthoorn tot 1986. Dat jaar op 15 juni, een stormachtige zomerdag, kwam er een dramatisch einde aan dit stuk Dongense hotelgeschiedenis. Rond vier uur 's nachts brak er brand uit in het hotel. Het vuur greep razendsnel om zich heen. Cors vrouw Wilma, 37 jaar en hun 10-jarige dochter Renate kwamen in de vlammen om. Cor Schellekens ontsnapte zwaargewond, ook zijn 13-jarige zoon Ronald liep verwondingen op. Hotel De Posthoorn werd nooit meer opgebouwd. Daarvoor in de plaats kwamen de kantoorpanden die er nu nog staan. Anno 2009 zijn er behalve voor een luxehotel aan de Dongenseweg ook plannen voor een hotel-restaurant in de in 1903 gebouwde leerlooiersvilla Vredeoord aan de Hoge Ham. In dat pand was eerder het zorghotel voorzien dat nu in De Volckaert is gehuisvest. Villa Vredeoord fungeerde de laatste jaren niet al te succesvol als achtereenvolgens Indonesisch en Chinees restaurant. Nog altijd staat er een bordje: “Parkeerplaats Chinees restaurant,” maar de chinees is al twee jaar weg. Woningcorporatie Vieya, eigenaar van het monumentale pand sinds december 2006, gaat nu met een nieuwe ondernemer in zee om Vredeoord weer tot een succesvol hotel-restaurant te maken.

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld

 

 

 

8 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count