Bron: http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/7393134/RollsRoyce-van-negen-ton-verhuist.ece

(Voor een foto van Stephen Taylor, klik op bovenstaande link)

 

De ‘Rolls-Royce’ onder de orgels verhuist

 

 

Stephen Taylor bespeelt het Marcussenorgel in Moerdijk.

Het orgel dat daar nu nog in de Sint Stephanuskerk staat, krijgt waarschijnlijk over een aantal jaar

een plek in de Baptistkerk in Klundert.

 

 

image002

 

Een Marcussenorgel

 

 

MOERDIJK - Het grote Marcussenorgel in de Sint Stephanuskerk in Moerdijk is een heel bijzonder exemplaar. Zó bijzonder zelfs dat er een stichting voor opgericht is, om het orgel ook te behouden als de kerk niet meer als zodanig gebruikt wordt. Vijftig mensen kwamen zaterdagmiddag af op het concert van Stephen Taylor, de organist van eenzelfde orgel in Utrecht. Lambert van Eekelen is normaal gesproken de vaste organist van de kerk en hij is de voorzitter van de Stichting Behoud Marcussenorgel Moerdijk. Hij vindt het belangrijk dat het orgel na 44 jaar in Moerdijk ergens anders nog een tweede leven krijgt.

 

Van Eekelen: “De firma Marcussen maakt de ‘Rolls-Royce’ onder de orgels. Er is nu al veel belangstelling vanuit de orgelwereld. Zo worden er onder andere excursies georganiseerd omdat hier veel ruimte is om het orgel te bekijken.” Het is de bedoeling dat het 9.000 kilo wegende orgel in 2013 naar de Baptistkerk in Klundert verhuist. Zevenbergenaar Lambert van Eekelen, die ook vaste organist is in de H. Bartholomeuskerk in zijn woonplaats, zegt daar over: “Het orgel dat daar nu staat, mag de naam orgel eigenlijk niet dragen. Dit orgel moest in de buurt blijven en de kerk in Klundert is een ultieme optie. De akoestiek is daar veel beter dan hier, dat is mooi meegenomen.”

 

Pastor van Dirven, die het Marcussenorgel over een paar jaar in zijn kerk krijgt, ziet het wel zitten. “Het is geweldig dat het orgel bij ons in de kerk komt. Beide kerken behoren tot dezelfde parochie, zo blijft het toch dichtbij.” Voor de verhuizing van het orgel is een bedrag van maar liefst 130.000 euro nodig. Van Eekelen: “Het orgel moet niet alleen verplaatst worden, maar er moeten ook bouwkundige aanpassingen in de Baptistkerk gedaan worden en we verwachten dat er ook nog wat restauratiekosten bij komen.”

 

  

Zie ook:

 

Moerdijk in beeld

Klundert in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

 

4 oktober 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN