logo (7)

 

 

“De sfeer is veranderd na rookverbod”

 

 

rooktent

 

Kastelein Ad Crezee wil snel rookruimten maken, anders is het gedaan met café De Druif, vreest hij.

 

 

De ene kastelein is wat somberder dan de andere, maar positieve ervaringen

met het op 1 juli geïntroduceerde rookverbod heeft vrijwel niemand.

 

Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs

diverse cafés in de gemeente Moerdijk.

 

 

 

Om maar met de heftigste reactie te beginnen: “Als er niks verandert, ga ik failliet.” Het is Ad Crezee van café De Druif in Zevenbergen die deze pessimistische uitspraak gisteren deed. “Ik heb mijn omzetcijfers van de afgelopen weken vergeleken met die van vorig jaar en dat scheelt duizend euro. Dus ja, dat kan ik niet lang vol houden.” Een deel van de vaste klanten mijdt het café nu er niet meer ongebreideld gepaft mag worden. Zo'n 95 procent van de clientèle van het bruine café rookt, schat Crezee. Daarom wil hij buiten een serre maken waar gerookt kan worden. Tot die tijd staat er een party-tent. Binnen wordt binnen drie weken een rokers-ruimte gecreëerd, zegt hij. “Maar ja, die aanpassingen kosten ook geld. Ik schat in totaal zo'n twintigduizend euro. Maar ik moet wel, wil ik klandizie houden. 't Is triest.” Rien Doomen van café Kerkzicht in Standdaarbuiten noemt het rookverbod ‘geen vooruitgang.’ “Ik denk dat ik zo'n 25 procent minder klanten heb sinds het rookverbod. Vooral het eerste weekeinde na 1 juli was heel slecht. Vandaag is het toevallig goed weer en dan kunnen de mensen buiten roken, maar de afgelopen weken kon ik goed merken dat vaste klanten wegbleven.” Voor aanpassingen is het bij Kerkzicht te klein, zegt Doomen. “Bovendien vind ik het ongezellig om mensen te scheiden in rokers en niet-rokers. Dat wil ik niet. De sfeer is toch al anders omdat mensen steeds naar buiten lopen om te roken.”

 

 

 

image036

 

Café Kerkzicht – Standdaarbuiten

(Foto: Kees Wittenbols – april 2007)

 

 

Die veranderde sfeer is iets wat Cees Buys van 't Pumpke in Willemstad wel herkent. “Mensen blijven niet meer uren aan de bar hangen. Ze staan voortdurend op om te gaan roken. Wij hebben boven een rookruimte gemaakt met een beetje comfort en dat valt wel in de smaak geloof ik. Maar de sfeer is er wel door veranderd.” Dat ervaren ze bij eetcafé De Groene Brug in Klundert niet zo. “Kijk, de mensen klagen er wel over, dat ze niet meer mogen roken. Maar wij proberen dat juist om te buigen naar iets positiefs,” zeggen uitbaatsters Naomi en Deborah Mataheru. “De lucht is flink schoner geworden hierbinnen. Maar Nederlanders moeten nou eenmaal overal over discussiëren. We moeten ons gewoon niet gek laten maken door die besluiten van de regering.” Henk Bontje van café De Bakkerij in Zevenbergen schat dat zijn aanloop met zo'n vijftien procent is verminderd sinds 1 juli. “Vaste klanten blijven weg of zeggen ‘we gaan eens daar en daar naar toe,’ waar ze een rookruimte hebben. Heel veel klanten hebben het over het rookverbod. Soms proberen ze ons ook wel over te halen niet zo streng te zijn. Maar dat risico kun je niet lopen.” De toekomst ziet Bontje ‘niet zo positief’ in: “'t Is afwachten hoe het zich ontwikkelt. Misschien moeten de mensen eraan wennen.” Zo denkt Willy van Kouteren van De Fendertse Hoeve in Fijnaart (dorpscafé plus zaal) er ook over. “Nu is er even een omzetdip, maar ik denk dat het vanaf oktober wel weer beter zal worden.”

 

De Fijnaartse kastelein heeft twee grote feesten aan zijn neus voorbij zien gaan vanwege het rookverbod. “Als we niet mogen roken, feesten we wel thuis, was het verhaal. Jammer. De gezelligheid is natuurlijk wel een beetje weg als er tijdens een feestje vijftig man buiten staan en vijftig binnen zitten.” Ook enkele oudere biljarters van de plaatselijke vereniging komen niet meer. “Ik heb wel een rookkamertje, maar daar voelen de mensen zich wat weggedrukt in een hoekje.”

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

25 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN