Bron: www.bndestem.nl

 

De slangentoren van Dongen

 

 

 

Ooit was het een punt van herkenning in een dorp of stad.

 

Een slangentoren was het baken van de brandweerkazerne. Van ver was de toren, net als de kerk, te zien. Tegenwoordig zijn veel van de slangentorens verdwenen. Afgebroken, omdat de tand des tijds zijn werk had gedaan. Of tegen de vlakte gegaan, omdat in de loop der jaren de toren zijn functie verloor. Op veel plekken is het bouwsel daarom verdwenen. Zo niet in Dongen. Daar torent hij nog fier boven de kazerne uit.

 

 

image001

 

De slangentoren van Almkerk

(Foto: Kees Wittenbols – juli 2007)

 

 

Een slangentoren was vroeger enkele meters hoog en noodzakelijk voor de brandweer. “Destijds waren de brandweerslangen gemaakt van vlas,” verklaart commandant Arjan van de Hoven. “Vlas is een soort stof. Iedere keer als deze slangen gebruikt werden, moesten ze schoongemaakt worden. Dat was geen overbodige luxe, want bij een brand worden ze behoorlijk smerig.” Na de grondige schoonmaakbeurt verdwenen de slangen vroeger in de bewuste slangentoren. Daar werden ze te drogen gehangen om schimmelvorming te voorkomen. “Drogen was in die tijd noodzakelijk,” zegt de commandant. “Stof gaat anders stikken en er komt schimmel op. Laat bijvoorbeeld maar eens een nat kledingstuk in een plastic tas zitten. Terwijl de slangen hingen te drogen, legden de brandweermannen de reserveslangen in de brandweerwagen.”

 

 

image025

 

De slangentoren van Kaatsheuvel

(Foto: Kees Wittenbols – juli 2007)

 

 

Tegenwoordig hoeft een brandweerslang niet meer te drogen. “Ze zijn nu van een soort kunststof gemaakt en dan is dat niet nodig,” zegt Van den Hoven. “Ze worden schoongespoten en vervolgens gewoon opgerold in de wagen. Dat kan prima en scheelt een berg werk voor onze mensen.” De slangentoren heeft dus zijn functie verloren, maar niettemin wordt de Dongense variant volgens de commandant nog altijd gebruikt. “Voor trainingen. Het is een goede manier om de conditie te trainen. Loop maar eens met een zwaar pak met perslucht op de rug de trap op en af. Dat is behoorlijk zwaar. In de slangentoren kunnen wij onze mensen dit prima laten trainen, zodat ze goed voorbereid een brandend gebouw ingaan.”

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld

 

 

11 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN