Bron: www.bndestem.nl

 

‘Een goudader onder de Snijderseweg

 

 

 

CHAAM – “Een goudmijntje.”

Zo omschrijft Jack Rombouts de vondst die hij eergisteravond deed tijdens een ritje over de Snijderseweg in Chaam: een oude klinkerweg.

 

 

Het is voor het GBSV-gemeenteraadslid alleen nog de vraag wie het meeste baat zal hebben bij deze ‘goudader’ op Chaams grondgebied: de gemeente of de aannemer, aan wie de reconstructie van deze weg is gegund. “En die vraag ga ik zeker nog even voorleggen aan het college van B en W,” verzekert hij. Rombouts heeft wat met klinkers. “Al is het maar vanwege de cultuurhistorische waarde ervan.” zegt hij zelf. Maar ook de ‘economische’ waarde moet niet worden onderschat, vindt hij.

 

 

 

image030

 

Molen “De Goede Verwachting” – Snijderseweg

(Foto: Kees Wittenbols – mei 2006)

 

 

Dat bleek al bij de rondvraag tijdens de raadsvergadering van eind juni. Hij wilde toen van het college weten of er bij de reconstructie van de iets verderop gelegen Kloosterstraat rekening was gehouden met de mogelijke aanwezigheid van oud bestratingsmateriaal. Rombouts vroeg zich af of de waarde hiervan met de aannemer was verrekend. “Want oude klinkers zijn behoorlijk veel geld waard,” zegt hij. “Je hebt bijvoorbeeld tien-, zeven- en vijfduims klinkers. Hoe kleiner, hoe waardevoller. De kleinste leveren al gauw zeventig tot tachtig euro per vierkante meter op. Vandaar mijn vragen toen. Maar volgens wethouder Ton Braspenning viel het allemaal wel mee. Er zouden hooguit wat klinkers bij opritten naar woningen te vinden zijn.” Afgelopen donderdagavond deed Rombouts echter een bijzondere ontdekking, toen hij op weg voor familiebezoek over de inmiddels deels opgebroken Snijderseweg reed. “Ik dacht onmiddellijk: Dat is toch niet waar hè?! Over een lengte van honderden meters is het asfalt inmiddels verwijderd en er is een vrijwel intacte bestrating met vijfduimers tevoorschijn gekomen. Dat vertegenwoordigt dus een aardig kapitaaltje en ik vraag me nu toch weer af of hiermee rekening is gehouden. Gaat de opbrengst van de stenen naar de gemeente? Of naar de aannemer? Rombouts vindt een tip richting bevolking in elk geval wel op zijn plaats. “Ze zijn aan de Kloosterlaan al bezig de stenen te trommelen, waarna ze in een container verdwijnen. Het is misschien wel aardig dat de mensen weten dat de klinkerweg er nu nog als vanouds bij ligt. Kunnen ze in het weekend lekker een nostalgisch fietstochtje gaan maken.”

 

 

Zie ook: Chaam in beeld

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

6 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count