Bron: www.bndestem.nl

 

De tram naar Princenhage

 

 

BREDA - De onderjurken bij Raming waren twee dubbeltjes afgeprijsd.

 

 

Daarom zat de tram van Etten naar Princenhage die zondag, 5 oktober 1930, behoorlijk vol. Enkele honderden meters voorbij de gloednieuwe Pastoor van Arskerk in Liesbosch liep de tram uit de rails, de hoogmis was in volle gang De machinist kwam hierbij om het leven. Dit verhaal hoorde Boudewijn van de Calseijde, voorzitter van het Princenhaags Museum van Riet Roks, de dochter van de omgekomen machinist. Hij richtte de tentoonstelling De tram naar Princenhage in die komend weekeinde is te zien. Deze expositie is lang gekoesterde wens van Van de Calseijde. Hij interesseert zich al zolang hij zich kan herinneren voor vervoer. Tijdens zijn vele speurtochten door historisch materiaal kwam hij veelvuldig uit bij het tramspoor. “Ik heb het altijd frappant gevonden dat er al in 1890 zo’n perfect systeem van infrastructuur was opgezet.” Een stuk hiervan is er nu uitgelicht, namelijk de Zuid Nederlandse Stroomtramweg Maatschappij (ZNSM) in Princenhage.

 

De tentoonstelling toont met foto’s de veertigjarige geschiedenis, die begint in 1890 met een paardentram tussen Liesbosch en Breda en als ZNSM uitgroeide tot één van de belangrijkste werkgevers van de omgeving, vertelt Van de Calseijde. Er waren niet alleen machinisten, stokers en conducteurs, maar ook bankwerkers, timmerlieden en schilders die voor het dagelijkse onderhoud van het materieel zorgden. Er kwamen tramverbindingen naar Breda-Haagpoort, naar Etten, Oudenbosch en via Rijsbergen naar Wernhout richting Antwerpen. In de Mastbosstraat stond, zoals de foto’s laten zien, een remise. Hier stond ook het woonhuis van de chef. De maatschappij beschikte na enkele jaren over zestien stoomtramlocs, tientallen passagiersrijtuigen en enkele honderden goederenwagons. Die laatste dienden vooral om de suikerbietenoogst naar de diverse fabrieken in West-Brabant te brengen.

 

 

 

image064

 

Zicht in de Oude Trambaan – Rijsbergen

(Foto: Kees Wittenbols – 15 september 2008)

 

 

In de voorbereiding voor de tentoonstelling had Van de Calseijde veel aan het werk “De tramwegen van Noord-Brabant” van W. Leideritz. “We hoefden hiermee niet alles zelf uit te vinden,” aldus de voorzitter, die tijdens de eerste openstelling in april met Riet Roks in contact kwam. En van wie hij toen over het tramongeluk hoorde. De expositie is te zien op 10 en 17 mei, 14 juni en 12 juli in het Princenhaags Museum, Haagweg 334 bis.

 

 

 

7 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN