Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/5410579/Dongense-tuigpaardenfokkers-van-het-jaar.ece

 

De tuigpaardenfokkers van het jaar

komen uit Dongen

 

 

tuigpaarden

 

 

DONGEN - Juist toen ze het niet meer verwachtten, werden de broers Kees en Adriaan Kimenai in Ermelo uitgeroepen tot tuigpaardenfokkers van het jaar. De Dongense melkveehouders brachten de prestigieuze titel voor het eerst mee naar het zuiden. “Ze konden ook niet meer om ons heen,” legt Kees uit. “Al tien jaar horen we bij de top, met puur eigen fokmateriaal. Nooit iets aangekocht. We waren al enkele malen genomineerd, maar nooit ging het feest door. Vorig jaar snapte niemand daar iets van. Ikzelf geloofde er ook helemaal niet meer in.”

 

Toen rijder Kees en groom Adriaan met hun merrie Zadora de tweede plaats veroverden, werden ze verzocht in de ring te blijven. Zogenaamd om Zadora’s grootmoeder Handora te escorteren. Handora bleek een bliksemafleider. De merrie, voor een dresseerkar gespannen, bracht een kostbare lading binnen: moeder Toke Kimenai (82) en de fokkersvrouwen Anita en Monica. “Dan gaan de kriebels wel door je lijf,” weet Adriaan. “Best emotioneel. En je weet dan meteen hoe laat het is. Vervolgens ging het allemaal zo snel.” Via zus Lenie, vooraf ingelicht door het stamboek, zat de hele familie Kimenai in het complot. Twintig man sterk was men in Ermelo. Zonder dat de broers daar iets vanaf wisten. “Heel moeilijk,” vertelt Kees’ echtgenote Anita. “Probeer mijn man maar eens met een nieuwe hoed en een nieuw pak op de bok te krijgen zonder dat hij argwaan krijgt. En Adriaan ook nog met een stropdas om.”

 

Vrijwel alle tuigpaardrijders kopen hun goede paarden aan. De Kimenai’s zijn van een ander slag. Zelf fokken, trainen, rijden en successen boeken. Dat is hun unieke lijn. “Wij letten heel sterk op het ondertreden van het achterbeen,” legt Kees uit. “En selecteren,” vult Adriaan aan. “Wat niet goed genoeg is, gaat weg.” Ze prefereren een forse scheut hackneybloed in de aderen. “Maar daar moet je wel mee kunnen omgaan.”

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld Deel 1

Dongen in beeld Deel 2

 

 

 

23 augustus 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count