Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6983403/De-Uitdaging-als-een-uitdaging.ece

 

De Uitdaging als een uitdaging

 

 

image004

 

Lunchroom De Uitdaging – Ulvenhout

(Foto: Kees Wittenbols – 10 juli 2010)

 

 

Het was voor Renée Pegel-De Torbal een bijzondere ervaring. Het intensieve contact met de werknemers van lunchroom De Uitdaging in Ulvenhout heeft haar leven verrijkt. De lunchroom in de monumentale pastorie aan de Dorpstraat is een leer-werkplek voor 32 mensen met een verstandelijke beperking uit de regio Breda. “Heel bijzonder,” zegt de Bavelse beeldend kunstenaar. Ze is zeer onder de indruk van de inzet en het enthousiasme dat ze bij De Uitdaging iedere dag opnieuw aantreft. “Dit is geen bezigheidstherapie: de mensen zijn hier gewoon aan het werk. Ze ontwikkelen zich, krijgen zelfvertrouwen. Werk gebruiken ze als communicatiemiddel. Dat geldt voor ieder mens, maar in De Uitdaging is dat extra belangrijk.”

 

De uitdaging voor haar als kunstenaar was om de dagelijkse sfeer vast te leggen in een beeldverhaal, maar ook om de ontwikkeling van de werknemers te laten zien. José Pegel-De Torbal maakte foto’s tijdens het werk in de luchroom, maar liet een aantal werknemers ook poseren. “Ze konden zelf aangeven hoe ze op de foto wilden. Ik wil ook hun creativiteit stimuleren. De enige voorwaarde was dat het iets met het werk te maken moest hebben.” Voorzitter Frans Schuurmans van Stichting Anna, waaronder De Uitdaging valt, spreekt over een unieke expositie, die een goed sfeerbeeld geeft. Hij is trots op de resultaten van de lunchroom, die twee jaar geleden openging. “We hadden gerekend in het derde jaar zonder verlies te kunnen draaien, maar op dat punt zitten we nu al.”

 

Nog belangrijker vindt hij echter de kansen die De Uitdaging biedt aan de werknemers, die onder begeleiding van vier ervaren horecamensen werken. “Ze vinden het hartstikke leuk om hier te werken. En we horen van ouders en verzorgers van Amarant dat ze een totaal ander kind thuis krijgen. Ze zijn thuis ook actiever. Hangen niet meer steeds voor de tv, maar pakken uit zichzelf klusjes aan.” Het werk tussen de vele klanten van de lunchroom, zo’n zeventig per dag, doet ook wonderen voor de werknemers met een autistische stoornis. “Hier móeten ze wel contact maken met collega’s en gasten. Het blijkt dat ze daardoor ook buiten het werk gemakkelijker met andere mensen omgaan.” Andreas (20) die drie dagen in de bediening werkt heeft het enorm naar zijn zin in De Uitdaging. “Ik vind het leuk om met mensen te praten en ze te helpen,” zegt hij.

 

De stichting heeft voor de toekomst nog allerlei plannen, ook met het oog op het nieuwe dorpspark achter het terras van de lunchroom. “We mikken op wat meer evenementen, bijvoorbeeld een lunchvergadering of verjaardagsfeestje. We kunnen dan de catering doen: broodjes, een koud buffet of high tea. We zijn al op zoek naar vier extra krachten in de keuken,” zegt Schuurmans. Een ander plan is, om volgend jaar vanuit De Uitdaging fietstochten te organiseren. “In september hebben we een try-out. Maar het mooiste vind ik dat de Ulvenhouters De Uitdaging in hun hart hebben gesloten. Eerst keken ze er wat onwennig tegenaan, maar inmiddels is dit een ontmoetingsplek voor het hele dorp geworden.”

 

 

Zie ook:

 

Ulvenhout in beeld

 

 

15 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN