Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7125791/De-wijkzuster-vervangt-de-thuiszorgkolossen.ece

(Voor een foto van Marion Koch, klik op bovenstaande link)

 

De wijkzuster is terug in Hoeven en Bosschenhoofd

 

 

Wijkzuster Marion Koch gaat aan de slag in Hoeven en Bosschenhoofd.

Ze krijgt extra ruimte voor een praatje of een extra werkje.

 

 

De wijkzuster is terug in Hoeven en Bosschenhoofd. Marion Koch is in die dorpen de spil in de hulpverlening. In haar eentje vervangt ze thuiszorgkolossen met vele loketten en evenzoveel verschillende handen aan het bed. De vrouw uit Wouw is de belichaming van een cultuuromslag bij de zorginstellingen. Niet rondrijdend op een Solex, maar wel de ogen en oren van de buurt die de mensen kent, zoals de wijkzuster vroeger. Vorige maand is ze begonnen met kennismaken en vertrouwen winnen.

 

“Gewoon, door naar het Pluspunt in Hoeven of de Blokhut in Bosschenhoofd te stappen, me onder de mensen begeven. Vervolgens ga ik af op signalen die ik krijg. Van verenigingen, van de huisarts, buren of familie.” Anders dan de wijkzuster van vroeger, wil deze moderne versie zich niet te veel met allerlei zaken bemoeien. “De cliënten bepalen zelf wat ze aan hulp krijgen. Ik geef aan wat er mogelijk is en pak het ook meteen aan.” Een voorbeeld uit de praktijk: Kinderen geven aan dat het allemaal te veel wordt voor de ouders, die echter zelfstandig willen blijven wonen. Koch: “Dan blijkt dat ze voor elkaar willen blijven zorgen. De vrouw kan ‘s ochtends makkelijk de man wassen, al heeft ze daar een uur voor nodig. Daar hoeft geen verzorgende voor te komen. Ze zouden dan wel hulp kunnen gebruiken bij het huishoudelijke werk. Door goed te luisteren wordt zoiets duidelijk. Via de Wmo regel ik thuishulp voor die mensen.”

 

Achter het project “De wijkzuster terug” zit de Regionale Kruisvereniging West-Brabant. Klanten kwamen met de vraag om de zorg anders te organiseren, waarbij de klant bepaalt, in plaats van de zorginstelling die vanuit het eigen aanbod werkt. “De kruisvereniging voert altijd de regie. Wij hebben aangeboden mee te willen in die gedachte, net als andere zorgaanbieders,” zegt projectleider Cecile Dierick van Surplus, dat samenwerkt met Zorgburo Stip, waar Marion Koch voor werkt. Inmiddels zijn er meer zorginstellingen die ‘wijkzusters’ aanbieden, zodat er hevige concurrentie is ontstaan. In de gemeente Halderberge zeiden de Wmo-raad en de seniorenraad dat ze liever een wijkzuster zagen komen, dan een nieuw consultatiebureau voor ouderen. Bij wijze van proef is gestart in Hoeven en Bosschenhoofd, andere plaatsen zullen volgen. Dierick snapt de vraag van de klanten. “Zorg is een technisch handelen geworden. Het personeel krijgt per klant een overzicht van wat gedaan moet worden en hoeveel tijd daarvoor beschikbaar is. Het is zo erg dat een praatje met de mensen wordt geregistreerd als ‘niet productieve uren’ en de vraag luidt dan wie daarvoor betaalt.”

 

In het project van de wijkzuster is er extra aandacht voor het praatje of een extra werkje, zoals snel de afwas doen of de kliko buiten zetten. “Marion moet spontaan ergens binnen kunnen stappen, zonder zich druk te moeten maken om haar urenregistratie. De kruisvereniging betaalt deze extra uren, die vormen zestig procent van haar werk.” Marion Koch voert niet al het werk alleen uit. “Dat doe ik samen met een team van verpleegkundigen. De wijkzuster is de spil, de coördinator.” Ze wordt vaak gewezen op het verschil met de vroegere wijkzuster die 24 uur per dag in het dorp beschikbaar was. Om de huidige generatie bij te praten over hoe het er toen aan toe ging, is er op 8 september een bijeenkomst voor de huidige en vroegere wijkzusters. Wijkzuster Marion Koch is in Hoeven en Bosschenhoofd bereikbaar via de wijkzustertelefoon: 0168 546 613. Vanaf 7 september heeft ze iedere donderdagmiddag spreekuur in het Pluspunt in Hoeven, van 13.30 tot 14.30 uur.

 

 

 

 

Zie ook:

 

Hoeven in beeld

Bosschenhoofd in beeld

 

 

 

14 augustus 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN