logo (7)

 

“Afwachten of we de winter overleven”

 

 

rook-1

 

Uitbater Rob Ketelings van lunchbar The Chaplin.

“Afgelopen week miste ik een paar vaste klanten.

Dat is schrikken.”

 

Open, maar niet voor rokers.

Buiten, maar zo dicht mogelijk bij binnen.

 

 

 

BREDA - Rookverbod of niet:

Breda wist het afgelopen weekeinde en masse de plaatselijke horeca te vinden.

 

 

Zowel overdag als 's avonds en 's nachts was het druk in de binnenstad. De rokers troffen elkaar buiten in opperbeste stemming. Een goede stemming is bij uitbater Erik van den Muijsenberg van café De Bossche Poort aan de Boschstraat ver te zoeken. Hij was vorige week dinsdag één van de eersten die door de nu al gevreesde rookcontroleurs werd bezocht. “Er lagen twee peukjes in een asbak in de privéruimte achter. Echt waar! Gelukkig is het bij een waarschuwing gebleven,” zucht Van den Muijsenberg. Vaste klant Piet Aarts (67) heeft zelf nooit gerookt, maar het rookverbod vindt hij grote onzin. “Daar is zo'n buurtcafé als dit toch niet geschikt voor. Hier moet gerookt worden.” Van den Muijsenberg ziet de toekomst somber in. “Ik krijg mijn café nooit op een goede manier aangepast. Het is onmogelijk om een apart rookgedeelte te creëren.”

 

 

rook-2

 

 

Maar het rookverbod heeft ook voordelen, vindt Clementine de Graauw van café De Huiskamer aan de Bredase Haven. “Je ziet het uitgaanspubliek mengen. Iedere roker staat buiten en daar leg je toch snel contact. Dat is wel leuk.” Graauw heeft er begrip voor, maar voor haar had het rookverbod er niet hoeven komen. “De klant moet voor de gezondheid van het personeel een gewoonte opgeven, terwijl dat personeel vaak zelf rookt. Met goede luchtzuiveraars had het probleem ook opgelost kunnen worden.” Dat is precies wat uitbater Rob Ketelings van lunchbar The Chaplin aan de Lange Brugstraat ook vindt. “Vijfduizend gulden kostte dat apparaat destijds,” zegt hij wijzend op de bruine luchtzuiveraar aan het plafond. “Hij werkt perfect, maar ik heb er nu niets meer aan. Dat is zuur.” Ook de zaak van Ketelings is te klein om te verbouwen. Een afgescheiden rookruimte is volgens hem niet te realiseren. “Ik moet het hebben van mijn kleine buitenterras. Zolang de zomer duurt, gaat dat nog wel, maar ik vraag me af of we de winter overleven. En ik weet zeker dat dit voor meer kleine zaken geldt. Die krijgen altijd als eerste de klappen.” Voor Ketelings is het zuur. “Zelf rook ik ook. Ik heb suiker en daar kan ik heel onrustig van worden. Roken helpt er heel goed tegen. Maar ja, ik moet hier wel achter de bar staan als het druk is.”

 

Over drukte gesproken: Ketelings vreest het ergste. “Ik heb de afgelopen week niet al mijn vaste bezoekers terug gezien. Daar ben ik wel van geschrokken.” De Graauw daarentegen heeft niets gemerkt van een teruggang. “Vrijdagavond was het hier binnen en buiten net zo druk als anders. En ik heb het waterpistool maar een keer hoeven te gebruiken. Ik geloof niet zo in een achteruitgang. Volgens mij gaat het erg meevallen.” En de rokers zelf? De meesten zijn opvallend mild gestemd. Stefaan Mulder (24) rookt nog steeds. “Maar tijdens het uitgaan gelukkig wel minder dan anders. Ik mis de muziek als ik buiten sta. En nu vind ik het bovendien fris. De hele tijd van binnen naar buiten lopen en andersom is ook niet echt gezond,” zegt hij al niezend in de Vismarktstraat. En de niet-rokers? Die zijn dolgelukkig. Marijke de Waard (35): “Altijd stonk ik als ik naar huis ging na een avondje stappen. Nu niet meer. Dat is echt een vooruitgang. Nee, het rookverbod is wat mij betreft een zegen.”

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

7 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN