logo (7)

 

De wondere wereld van de schelp

 

peter ackermans

 

Oosterhouter Peter Ackermans in een speciale kamer vol schelpen,

met een klein deel van zijn omvangrijke verzameling.

De grote schelp in zijn handen is van een helmslak.

 

 

OOSTERHOUT - De kroonluchter in de keuken is niet

behangen met kristal, maar met mosselschelpen.

 

 

De knop van de kraan heeft de vorm van een slak. En in de woonkamer van Oosterhouter Peter Ackermans (49) liggen ringen, lepels, zelfs ongebruikte hasjpijpjes. Allemaal van schelpen gemaakt. Ackermans verzamelt al zo'n veertig jaar schelpen en alles wat met schelpen te maken heeft. Zijn huis puilt er van uit. Vijftien- à twintigduizend schelpen heeft hij, zeker duizend ansichtkaarten met schelpen, duizenden postzegels. De fascinatie ontstond in zijn jeugd, in Zeeland. “Mijn vader was een fanatiek visser. Zodra ik kon lopen liep ik dus op het strand, terwijl mijn vader zat te vissen. Daar kwam ik met schelpen in aanraking.”

 

Schelpen in wonderlijke kleuren, vormen en groottes. De fascinatie bleef. “Wat schelpen intrigerend maakt? Dat een weekdier zoiets kan maken. Elke slak bouwt die hele schelp, vol prachtige kleuren, bijzondere vormen, zelfstandig op. Dat heeft iets speciaals.” In een map heeft hij kleurrijke foto's van slakken die uit hun schelp hangen. “Ik fotografeer sinds een paar jaar. Ik houd een schelp vast tot de slak een kijkje komt nemen en druk dan af. Ik hoef zelden langer dan een halfuur te wachten.” Bij elk van zijn tientallen lades en kasten vol schelpen heeft hij een verhaal, of tien verhalen. Over zijn schelpen ‘met hazenlip,’ misvormde exemplaren uit vervuilde gebieden in Kenia. Over de belabberde ‘toeristenkwaliteit’ van schelpen die hij kocht in het Caribisch gebied: “Voor toeristen maken ze schelpen schoon met chloor, vijlen ze bij en polijsten ze. Zonde. Echte verzamelaarskwaliteit, schelpen recht uit de natuur, kun je in de verkoop moeilijk vinden.”

 

En over de ‘bloeddorst’ van sommige soorten: “In de familie van de conussen zitten giftige soorten. Die schieten giftige pijltjes af die een vis in één klap verlammen. Daarna werken ze zo'n vis naar binnen, zoals ook een slang beesten naar binnen werkt. Er overlijden nog elk jaar mensen nadat ze geraakt zijn door zo'n gifpijltje.” Wie denkt dat de slakken met het ombrengen van mensen hun wreedste kant hebben laten zien, komt bedrogen uit: slakken onderling kunnen nog veel wreder zijn.

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

22 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN