Bron: BN-DeStem

 

Spannend boek over Mandy

 

mandy

 

Mandy Pijnenburg in september afgelopen jaar in de vrouwengevangenis

van Najayo in de Dominicaanse Republiek.

 

 

DEN BOSCH - Een must voor ieder tienermeisje en haar ouders.

 

 

Zo typeert misdaadverslaggever John van den Heuvel in het door hem geschreven voorwoord het debuut van Rik Goverde (35). “De zaak Mandy P.” verschijnt vandaag. Goverde, journalist bij het Brabants Dagblad, volgt de zaak van de Tilburgse Mandy Pijnenburg al ruim twee jaar voor de krant. Hij schreef tientallen artikelen over Mandy, die in juli 2006 in de Dominicaanse Republiek werd opgepakt met ruim twintig kilo drugs in haar koffer. Ze was toen nog maar net achttien jaar.

 

Rik Goverde raakte geïntrigeerd door de zaak. Het schrijven van krantenartikelen was voor hem niet voldoende. “Wat jammer dat ik maar een paar honderd woorden heb om alle vragen te beantwoorden,” motiveert hij in de inleiding zijn reden om een boek te wijden aan Mandy Pijnenburg. Met onder andere haar ouders en zus, voormalige klasgenoten, vriendinnen en leraren, volgde Goverde de afgelopen twee jaar het spoor terug naar waar het met Mandy misging. Hoe kon het zover komen dat Mandy haar ouders volledig ontglipte en in de macht kwam van een nietsontziende loverboy, die haar uiteindelijk tot prostitutie en drugssmokkel dwong? Tijdens zijn zoektocht reisde Rik Goverde twee keer naar de Dominicaanse Republiek, waar Mandy een gevangenisstraf van vijf jaar uitzit. Het eiland blijkt buiten de kleurige resorts uit de vakantiefolders helemaal niet zo mooi. Stof en armoede voeren er de boventoon. Af en toe slaat Goverde door in zijn sfeerbeschrijvingen, maar over het algemeen lezen zijn bevindingen als een spannend jongensboek. Eenmaal begonnen, laat de zaak Mandy P. zich niet gemakkelijk wegleggen. Goverde had nooit zoveel details gekend zonder de openhartige medewerking van de gescheiden ouders van Mandy. Ze trekken zelfs het boetekleed aan. Dat ze fouten gemaakt hebben tijdens de opvoeding en de teugels te vaak lieten vieren, geven ze grif toe. Ze voeren er ook een reden voor aan: koste wat kost wilden ze het contact met hun dochter niet verliezen. Mandy op haar beurt is openhartig over haar jeugd. Over haar vader die er te weinig was, over de ruzies met haar moeder. En over de ‘foute jongens,’ die haar vanaf haar dertiende als een magneet aantrokken.

 

Als het besef doordringt dat het boek geen verzonnen verhaal betreft, maar een levensbeschrijving van een jonge Tilburgse vrouw, maakt de spanning plaats voor ongeloof en medelijden. Met Mandy én haar ouders. Mandy liet zich in al haar verliefdheden door niemand waarschuwen tegen de loverboy die haar om zijn vinger wist te binden met simpele dingen als een stukje chocolade. Er waren veel momenten dat haar ouders het wel probeerden, maar echt geen grip meer op hun losgeslagen dochter hadden. Goverde beschrijft levensecht de weerzinwekkende dingen die Mandy meemaakte tot ze uiteindelijk werd opgepakt. Zo werd de jonge Tilburgse na aanvankelijk lief te zijn behandeld, verkracht, gedwongen tot diefstal en vreselijk bedreigd en in elkaar geslagen. Ze onderging het omdat ze haar ouders en zusje wilde beschermen. Als Mandy niet deed wat haar opgedragen werd, zouden haar familieleden hetzelfde lot ondergaan als zij. Heeft John van den Heuvel gelijk? De vraag is of verliefde meiden zich iets aantrekken van “De zaak Mandy P.” Goverde beschrijft zelf ook dat liefde jonge meisjes tot het uiterste drijft. Maar wie de lugubere details en het inkijkje in het niet bepaald comfortabele verblijf van Mandy in een Dominicaanse gevangenis leest, moet zich wel gewaarschuwd voelen.

 

De zaak Mandy P. verschijnt vandaag bij uitgeverij TM Trademark.

 

 

 

21 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN