logo (4)

 

Na 160 jaar eind aan Terheijdens familiebedrijf

 

 

den exter-2

 

Theo (links) en Thecla den Exter stoppen met hun wooninrichtingszaak in Terheijden.

Daarmee komt een einde aan 160 jaar familiegeschiedenis.

De winkel is verkocht, maar blijft wel voortbestaan onder de naam: “Liever Thuis.”

 

 

 

 

den exter-1

 

 

Vlnr. betovergrootvader Willem, bet-betovergrootvader Matheus en grootvader Matheus den Exter.

 

 

TERHEIJDEN – “Jabo sisaltapijt was de eerste vaste vloerbedekking in Nederland.

Het waren grijze banen van een meter breed die eerst aan elkaar werden genaaid

en daarna vastgenageld met blauwe spijkertjes, waarna ze steevast

na een paar jaar omgekeerd werden omdat de kleuren verschoten.”

 

 

Theo den Exter (56) van Woonsfeer Den Exter blikt terug naar de jaren zestig, toen hij als woningstoffeerder begon in de zaak van zijn vader aan de Hoofdstraat 26 van Terheijden. Nu, veertig jaar later, stoppen Theo en zijn vrouw Thecla (55) en komt er een einde aan het 160 jaar bestaande familiebedrijf.

 

“Mijn bet-betovergrootvader Matheus begon in 1848 met een manufacturenzaak in Wagenberg, die van vader op zoon overging en werd voortgezet in 1947 door mijn vader. Hij nam toen de manufacturenzaak over van Piet Brouwers in Terheijden aan de Hoofdstraat 26. Mijn moeder verkocht allerhande textiel en mijn vader was kleermaker. De belangstelling voor de kleermakerij liep sterk terug en er werd in de zestigerjaren helemaal overgeschakeld op de woninginrichting,” vertelt Theo den Exter, die in 1985 het familiebedrijf voortzette. “Zo vanzelfsprekend ben ik het woninginrichtingvak niet ingerold. Mijn vader en moeder hebben mij altijd voorgehouden, dat ik niet per se de winkel hoefde over te nemen. Dat moest een vrije keuze zijn. Ik heb eerst twee jaar tegen mijn zin de hbs gevolgd en ben daarna naar de opleiding voor woninginrichting aan St. Olof in Breda gegaan.”

 

Buiten schooltijd hielp Theo al druk mee met trappen bekleden, rolde zo het vak in en nam uiteindelijk het bedrijf van zijn vader over. Zijn vrouw Thecla, afkomstig uit het onderwijs, werkt vanaf 1976 in de zaak die uitgroeide met vier personeelsleden. “Wij hebben altijd gezegd dat we rond ons 56e zouden stoppen.” Theo: “Onze kinderen wilden er niet mee verder en die vrijheid gunnen wij hen. De zaak wordt nu overgenomen door Ellen Segeren, een van onze medewerkers, die samen met haar partner Vincent Suijkerbuijk het bedrijf voortzet onder de naam: “Liever Thuis.” Ook de drie andere werknemers blijven op het vertrouwde adres werken” Ook buiten de woninginrichting was en is Den Exter geen stilzitter. Hij maakte als lid van de vrijwillige brandweer, eerst als commandant van Terheijden en later als waarnemend commandant in de gemeente Drimmelen, ruim dertig jaar vol en was 27 jaar secretaris van de winkeliersvereniging De Molenwinkeliers. Verder is Den Exter vijftien jaar actief als lector. “Om meer voor de kerk te betekenen, dan alleen als kerkganger,” zoals hij zelf zegt. Verder zingt hij in de uit vier leden bestaande barbershopgroep De Sox. “Deze groep bestaat nog steeds in dezelfde samenstelling als tijdens de oprichting 24 jaar geleden. Spontaan ontstaan en een fijne vriendenclub geworden. Een bestuur kennen we niet en we treden alleen op als we alle vier kunnen en willen,” laat Theo weten.

 

Over de toekomst maken Theo en Thecla den Exter zich weinig zorgen. “Wat we precies gaan doen weten we nog niet, maar er komt vast wel weer een uitdaging op ons pad.” Theo gaat in ieder geval aan de slag met zijn hobby ‘kitcar,’ het zelf samenstellen van chassis, techniek en carrosserie tot een auto en voor Thecla trekt het onderwijs. Op 1 augustus dragen zij de sleutel over aan hun opvolgers.

 

 

Zie ook: Terheijden in beeld

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

10 mei 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN