Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7741154/Deurspion-tegen-overvallers-en-oplichters.ece

 

Deurspion tegen overvallers en oplichters

 

Boy Zwartjes en Ruud Kavelaars met de deurspion.

Hun medestudenten van Avans Hogeschool Toby Legierse en Els Peters waren niet aanwezig

bij het maken van de foto.

(Zie link bovenaan)

 

 

frontdoor

 

 

BREDA - Tien klanten van Careyn Thuiszorg Breda krijgen dezer dagen een deurspion in huis die hen moet beveiligen tegen overvallers en oplichters. Het gaat om een proefproject in samenwerking met Avans Hogeschool Tilburg, afdeling Gezondheidszorg Technologie. Roger Jongen, manager Nieuwe Zaken van Careyn, las in de krant dat er steeds meer ouderen aan de deur worden opgelicht en zelfs beroofd. Dat leidt tot grote angstgevoelens. Negentig procent van de vrouwen en zeventig procent van de mannen durft ‘s avonds niet meer de deur open te doen. Nep-agenten, -verkopers, -klusjesmannen en -meteropnemers kunnen een slimme babbeltruc hebben om binnen te komen. Jaarlijks wordt dat maar liefst 125.000 keer geprobeerd en bij één op de vijf lukt het ook.

 

“Niet in mijn stad, dacht ik toen. We hebben met studenten van Avans enkele stageprojecten en ik heb ze gevraagd wat we heel snel kunnen doen aan deze situatie, aan dit gevoel van onveiligheid. Het hoefde niet per se het beste ontwerp te worden. Voorlopig is het een spreek-luisterverbinding die de ouderen bij de deur kunnen hangen, maar waar je naar toe wilt, is natuurlijk ook beeld via een camera. De snelheid van handelen was echter het belangrijkst,” aldus Jongen. De studenten Ruud Kavelaars, Toby Legierse, Els Peters en Boy Zwartjes startten een onderzoek en een van de leveranciers van Careyn, Tunstall, leverde snel de deurspion die nu als proef wordt geplaatst in tien Bredase woningen van zestigplussers die niet in het bezit zijn van personenalarmering. Staan er mensen aan de deur die ze niet vertrouwen, dan kunnen ze via de deurspion contact opnemen met een centrale of naaste familie. Die kan dan meeluisteren en advies geven wat ze het best kunnen doen tegen de verdachte persoon of personen.

 

De studenten deden allereerst een literatuuronderzoek naar het aantal overvallen per jaar op ouderen en hoe deze gepleegd worden. Ook is onderzocht hoe veilig ouderen zich voelen wanneer er iemand aanbelt. Daarnaast onderzochten ze de deurspion en gaan ze over een half jaar na hoe het veiligheidsgevoel dan is. Ook ontwikkelden ze een poster voor op de binnenkant van de deur met tips hoe de gebruiker het best kan handelen. En een sticker voor de buitenkant die overvallers en oplichters moet afschrikken. De sticker moet duidelijk maken dat er gebruik wordt gemaakt van een beveiligingssysteem. Volgens de studenten is het slim om te melden dat er wordt meegeluisterd, maar niet op wat voor manier. Simon Teodorczyk, manager Alarmering van Careyn, die de studenten begeleidt, kent de trucjes die oplichters gebruiken maar al te goed. “Zoals draadloze pinapparaten. Nooit doen, want je pasje wordt meteen geskimd en je rekening leeggehaald. Wij kennen daar heel trieste voorbeelden van en niet altijd wordt het vergoed door de bank.” Het apparaatje kost ongeveer tweehonderd euro, maar thuiszorg gaat het verhuren. Als het kan voor onder een tientje, maar dat is nog niet bekend. Er wordt ook nog nagedacht over welke professionele meldkamer er ingezet kan worden, mogelijk EBN. “Want die van ons heeft natuurlijk geen nut. We kunnen maar moeilijk een verpleegster sturen als er een overvaller op de stoep staat,” aldus Jongen.

 

 

 

4 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN