Bron: www.bndestem.nl

 

Dialysecentra voorzien

in groeiende behoefte

 

Door de vergrijzing stijgt het aantal nierpatiënten jaarlijks met circa twee tot vijf procent.

 

 

Op dit moment maken 56 patiënten gebruik van de nierdialyse in Roosendaal, vier jaar geleden was die afdeling er nog niet. Acht van de patiënten dialyseren ‘s nachts. De totale capaciteit bedraagt 66 patiënten. Ook andere dialysecentra zitten tegen de top van hun capaciteit. Nabijgelegen ziekenhuizen waar kan worden gedialyseerd zijn in Goes en Breda. Dit najaar wil ook Lievensberg in Bergen op Zoom een dialyse-afdeling openen. Voor dialyse in het ziekenhuis bestaan enkele alternatieven. Thuisdialyse is volgens dr. Harmen Krepel een aantrekkelijke methode, omdat de patiënt in hoge mate verantwoordelijk is voor zijn behandeling. Krepel: “Dat levert bewezen kwaliteitsverbetering op.” Vanuit het Franciscus Ziekenhuis krijgen drie patiënten thuisdialyse. Dan is er nog peritoneale spoeling, waarbij het buikvlies als filter dient (25 patiënten maken hiervan gebruik). Dan is er nog de optie van een niertransplantatie. Het Dialysecentrum van het Roosendaalse ziekenhuis heeft 130 patiënten in nazorg die een nier getransplanteerd hebben gekregen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Patiënten loven nachtelijke nierdialyse

 

 

ROOSENDAAL - De tevredenheid straalt van hun gezichten.

 

 

En toch hebben Zuster Antonino Suijkerbuijk (71), Abdillah El Hata (58), Tilly van Beek (61) en Joyce Eyck (22) het verre van gemakkelijk. Drie maal per week moeten ze zich melden op de vrolijk oranje geschilderde afdeling 2C van het Franciscus Ziekenhuis voor een nierspoeling. Ze liggen dan aan een apparaat dat afvalstoffen uit het bloed zuivert. Hun nieren kunnen de zuiverende taak niet meer in voldoende mate vervullen.

 

Sinds enige tijd kan dat spoelen ‘s nachts. De dialyse-afdeling heeft in het najaar van 2008 die mogelijkheid opengesteld. Aanstaande vrijdag wordt de nachtdialyse officieel in gebruik gesteld. De patiënten zijn er lovend over. Om kwart over tien gaat de bel. Zuster Antonino van Mariadal staat voor de deur. Met een tasje met wat nachtgoed en een boek. De begroeting is allerhartelijkst. Als je gedurende jaren driemaal per week op een afdeling vertoeft, leer je elkaar wel kennen, ook het verpleegkundig personeel. Vannacht hebben Bregje Simons en Esther Hollestelle dienst. Zuster Antonino is al jaren nierpatiënte en sinds Roosendaal over een dialyse-afdeling beschikt (2005), heeft ze gekozen voor de spoeling. Ze moet drie keer per week naar het ziekenhuis. Eerst was dat steeds een halve dag, sinds oktober overnacht ze driemaal per week in het ziekenhuis. “Dat is een geweldige vooruitgang. Je hebt gewoon meer tijd. Al moet ik soms wel even bijslapen, zeker na een onrustige nacht op de dialyse. Die heb ik wel eens, ook al zorgt het personeel hier ontzettend goed voor me.”

 

Joyce Eyck stapt even later binnen. Met haar 22 jaar is ze een van de jongsten van de Roosendaalse dialysepatiënten. Ze lijdt aan de ziekte van Wegener, een auto-immuunziekte die de wanden van bloedvaten aantast en op termijn tot orgaanbeschadiging kan leiden. Bij Joyce zijn de nieren getroffen en sinds anderhalf jaar moet ze daarom dialyseren. “Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ik heb mijn opleiding moeten afbreken, ik moet veel rekening houden met mijn ziekte. Een spontane vakantie - bijvoorbeeld naar mijn zus die in Engeland is - is er niet bij.” De nachtdialyse is een uitkomst. “Ik slaap hier heel goed. En kom hier redelijk fit vandaan. Dat is winst.” De vier patiënten - inmiddels zijn de andere twee ook gearriveerd - trekken hun nachtkledij aan en vervolgens zorgen de verpleegkundigen voor de aansluiting op het dialyse-apparaat. Eerst wordt een toegang naar de onderhuidse ‘shunt’ geprikt (een chirurgisch aangebrachte verbinding), waar een slang aan wordt bevestigd. Die is voor de afvoer van het bloed naar het dialyse-apparaat. Een tweede slang zorgt voor de toevoer van het gezuiverde bloed, terug naar het lichaam. Voor ze het goed en wel in de gaten hebben, stroomt hun bloed rond met een snelheid van 150 tot 200 milliliter per minuut. In een nacht wordt zestig tot tachtig liter bloed rondgepompt. Wie beseft dat een menselijk lichaam vijf tot zes liter bloed bevat, beseft dat de totale bloedvoorraad dus vele malen in een nacht wordt rondgepompt.

 

De winst schuilt vooral, zegt nefroloog (nierspecialist) dr. Harmen Krepel, in de tijdsduur van de nachtelijke dialyse: “Als patiënten zeven tot acht uur dialyseren, is hun bloed prima gezuiverd. De eerste onderzoeksresultaten wijzen dan ook op een groter effect van de nachtelijke spoeling. En dat levert kwaliteit van leven op.” Als de vier patiënten ‘s morgens worden gewekt, zijn ze monter en klaar voor de dag. “Heerlijk, vanavond kan ik lekker thuis zijn. Geen dialyse,” zegt zuster Antonino. Want hoe positief ze ook is over nachtdialyse, het blijft een belasting.

 

 

 

4 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN