Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/5368853/Luchtdirigeren-voor-fitte-oude-dag.ece

 

Dirigeren is bezield bewegen

 

‘Lucht-dirigeren’ voor fitte oude dag

 

 

david dworkin

 

David Dworkin

 

 

In iedereen schuilt een Wolfgang A. Mozart, Johann Strauss of Bernard Haitink. Hoe oud je ook bent, dirigeren is bezield bewegen en kan bijdragen aan een goede beheersing van de motoriek, een zalige ontspanning en herkenning van muziek van andere momenten. Dat inzicht draagt de Amerikaan David Dworkin nu alweer een paar jaar uit. Op 25 augustus voor het eerst in Nederland, in verpleeghuis Wiekendael in Roosendaal. Hij steekt er speciaal de oceaan voor over, want zijn Amerikaanse agenda is overvol.

 

Dworkins dirigeerprogramma Conductorcise (vrij vertaald: “dirigentenles”) is in de VS uitgeroepen tot een van de zes meest vernieuwende bewegingsprogramma’s voor ouderen. Hij was al een begrip in eigen land, omdat hij als dirigent en klarinettist deel heeft uitgemaakt van grote orkesten, zoals het Metropolitan Orchestra en het American Symphony Orchestra. Hij heeft ook een ongekend groot aantal televisieregistraties van concerten op zijn naam staan.

 

In 2004 bedacht hij het concept voor Conductorcise - ‘lucht-dirigeren’ op muziek van een cd, dus zonder orkest - en sindsdien boekt hij er veel succes mee. Niet alleen bij ouderen, voor wie bewegen goed is en - als ze aan Alzheimer leiden - voor wie de hernieuwde kennismaking met muziek uit vroeger tijden mooie herinneringen boven brengt. Maar ook bij kleuters, gezonde volwassenen en professionals uit de zorgsector slaat het concept aan. Muzikaal is het veelzijdig: van de symfonieën van Beethoven tot de West Side Story.

 

Florida, Californië, New York en dus ook Roosendaal: overal bestaat belangstelling voor het dirigeerconcept. In samenspraak met Silverfit, een internationaal programma dat zich inzet voor meer bewegen voor ouderen, haalt de stichting Groenhuysen Dworkin naar Europa. In de kapel van Wiekendael verzorgt hij voor een beperkte groep - enkele bewoners, maar ook activiteitenbegeleiders die Conductorcise hier verder willen gaan introduceren - een demonstratie van het programma. Tjebbe Will van Groenhuysen: “De bijeenkomst en filosofie van Dworkin benadrukken het belang van voldoende beweging. Groenhuysen onderschrijft dit en wil dit door verschillende initiatieven in de praktijk brengen.”

 

 

 

12 augustus 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN