Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/6707845/Doehetzelver-laat-grote-klussen-liggen.ece

 

Doe-het-zelver laat grote klussen liggen

 

 

Jeanne Lammers winkelt in de Gamma voor gordijnrails.

De bouwmarkten hebben een beroerd jaar achter de rug en ook 2010 begon slecht,

met dank aan het uitblijvende voorjaarsweer.

 

 

gamma

 

www.gamma.com

 

 

Bij het schap met gordijnroedes vraagt Jeanne Lammers zich af welke het beste past bij de nieuwe gordijnen in de slaapkamer. “Ik heb geschilderd en behangen, ik doe alles zelf. Alleen de gordijnroede hangt mijn schoonzoon op, ik heb niet genoeg kracht in mijn handen voor de boormachine.” Het is ‘s middags rustig in de Gamma, ondanks het goede klusweer en het reclamebombardement waarmee de doe-het-zelfbranche klussers lokt. Lammers komt niet op de kortingen af. Toch was een rekening van de behanger het begin van haar doe-het-zelfcarrière. “We moesten toen 3000 gulden betalen, dat vond ik te gortig. Dan doe ik het liever zelf.”

 

De bouwmarkten moeten het momenteel hebben van klusliefhebbers als Lammers, die het tijd vinden om de boel weer eens op te frissen. Want ze missen een groep gouden klanten, door de recessie zijn er namelijk veel minder mensen die verhuizen. De grote bouwmarkten zagen hun omzet vorig jaar met 3 procent dalen, aldus marktonderzoeksbureau GfK. De eerste drie maanden van dit jaar was de omzet alweer 4,5 procent lager dan het eerste kwartaal van 2009. “Er wordt minder groot geklust. Minder verhuizingen betekent minder aanleiding om je eigen stempel op een woning te zetten,” zegt woordvoerder Alex Phaff van Intergamma (Gamma en Karwei). “Dat zien we terug in de verkoop van pure bouwmaterialen als bakstenen en hout.” Dat er veel minder grote klussen worden geklaard, komt niet overeen met de cijfers van marktonderzoeksinstituut Bouwkennis. Terwijl de bouwmarkten het moeilijk hebben, merken kleine klusbedrijfjes amper iets van de recessie. Meer dan de helft heeft er helemaal geen last van. Slechts één op de acht heeft een periode zonder werk gezeten, meldt Bouwkennis.

 

 

formido

 

www.formido.nl

 

 

Doordat deze professionele klussers zich richten op particuliere klanten en de markt van renovatie en onderhoud, zijn ze veel minder gevoelig voor economische schommelingen dan de nieuwbouwsector. “Mensen willen geen huis kopen of verhuizen, zij plegen nu dus meer onderhoud aan hun woning of laten toch de verbouwing uitvoeren die zij anders achterwege zouden laten,” zegt Leo Kranenberg van Bouwkennis. Maar het lukt de Gamma’s en Formido’s nauwelijks om deze professionele klussers binnen te krijgen: 40 procent komt er nog wel eens, maar ze kopen er niet veel. Zij gaan direct naar de groothandel, ijzerhandel of de producent.

 

 

Slechts 6 procent van hun materialen halen ze bij een bouwmarkt.

 

 

hornbach

 

www.hornbach.nl

 

 

“Ik geloof er helemaal niets van dat klusbedrijven niets merken van de crisis,” zegt GfK-marktonderzoeker Patrick Langley. “Maar goed, de bouwmarkt richt zich op particulieren en niet op ondernemers. Toch zullen de bouwmarkten een profiel moeten kiezen om het hoofd boven water te houden. Dat is ook de reden waarom Hornbach het goed blijft doen, die winkel heeft een duidelijk profiel, presenteert zich als een echte prijsvechter en dat ziet de consument ook als hij binnenloopt.” Bouwmarkten moeten zich volgens Langley onderscheiden. “Daarmee zeg ik niet dat ze goedkoper moeten worden. Ik weet niet eens of bouwmarkten in Nederland duurder zijn dan in ons omringende landen.” Internationale vergelijkingscijfers zijn niet voorhanden. Gammaklanten Greetje Vermaat en Dick Kamp - ze kopen in om hun badkamer te veranderen - zijn ervan overtuigd dat Nederlandse bouwmarkten veel te duur zijn. “We hebben ook een huis in Frankrijk en zijn al jaren bezig om dat op te knappen. Maar de prijzen liggen daar een stuk lager, zeker 20 procent. De Gamma verdient hier heel goed geld.”

 

 

 

19 mei 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN